Ajutăm și salvăm animalele! Proiecte pentru dotarea Poliției Animalelor și sprijinirea polițiștilor veterinari

Ajutăm și salvăm animalele! Proiecte pentru dotarea Poliției Animalelor și sprijinirea polițiștilor veterinari

Deputații USR Filip Havârneanu și Bogdan Rodeanu au depus două proiecte de lege pentru dotarea Poliției Animalelor și sprijinirea polițiștilor veterinari, astfel încât necuvântătoarele să fie protejate de cruzime, neglijență și abuz, să fie ajutate și salvate.

Prin proiectele depuse, vrem să ajutăm și să salvăm animalele, sprijinindu-i pe polițiștii veterinari cărora legea, în prezent, nu le oferă foarte multe instrumente de acțiune și suport. Cei care anchetează abuzurile și suferința necuvântătoarelor trebuie să aibă și posibilitatea legală să ajute imediat. Unii dintre ei sunt și medici veterinari și ar putea interveni cu primele manevre medicale. Au nevoie, însă, de dotări și de o lege care să le permită să salveze vieți ale necuvântătoarelor atunci când sunt chemați pentru cercetarea unui abuz sau a unei fapte ilegale care pune în pericol un animal”, declară deputatul USR Filip Havârneanu.

Au fost dese cazuri în România când, în timpul intervențiilor, viața animalelor a depins de rezolvarea unei urgențe medicale, iar salvatorii nu au dispus de echipamentele adecvate.

USR propune, în acest context, modificarea Legii 205/2004 privind protecția animalelor, în sensul ca polițiștii încadrați în structuri cu atribuții în protecția animalelor și care sunt calificați oficial în Medicină veterinară să acorde primul ajutor și asistență medicală animalelor aflate în pericol, înainte de emiterea ordinului de plasare. Pentru aceasta, lor li se vor asigura materialele și echipamentele tehnico-medicale necesare, prin bugetul MAI.

Modificările se impun pentru că, pe legislația actuală, Poliția Animalelor poate doar constata că un animal se află într-o situație de pericol și poate emite ordin de plasare a acestuia în adăpost.

O altă problemă de care se izbesc polițiștii de la Poliția Animalelor este legată de interdicția pe care ofițerii specialiști-medici veterinari o au în a desfășura activități medico-veterinare în cabinete proprii sau nu, precum și în instituții de învățământ cu profil veterinar. USR propune remedierea acesteia prin completarea Legii 360/2002 privind Statutul polițistului.

Poliția Animalelor a fost înființată ca structură în cadrul Ministerului de Interne tocmai pentru a avea un instrument în anchetarea faptelor de violență și a actelor reprobabile la adresa animalelor. Structura a fost lansată cu surle și tobe, ca să arătăm că România a intrat în rândul țărilor civilizate cărora le pasă de necuvântătoare. Politicul a greșit însă când a pus în practică ideea. S-a ajuns că tinerii absolvenți de Medicină veterinară, angajați pentru a apăra legea și animalele, nu mai au posibilitatea de a profesa odată ce și-au asumat și rolul de polițiști. Astfel, oameni care au pus pasiunea pentru animale în meseria de om al legii nu mai au dreptul legal de a trata, de a interveni pentru a salva viața unui necuvântător. Aceasta este una dintre problemele pe care vrem să le reparăm prin proiectele depuse”, precizează deputatul USR Bogdan Rodeanu.