Raport favorabil pentru inițiativa USR prin care diplomații români sunt obligați să cunoască două limbi străine

Inițiativa legislativă a senatorului USR Cristian Bordei prin care membrii Corpului diplomatic și consular al României sunt obligați să cunoască cel puțin două limbi străine, dintre care una să fie engleza sau franceza, a primit raport favorabil din partea Comisiei de politică externă a Senatului.

Inițiativa urmează să fie votată în plenul Senatului în ședința de luni, 24 aprilie 2023.

Senatorul USR, secretar al Comisiei pentru politică externă din Senat, consideră că este absolut necesar ca diplomații să poată comunica fluent în mai multe limbi străine, să fie capabili să poarte un dialog de substanță, fără intermediari, cu omologii lor din alte state.

Vedem eforturile pe care le depun diplomații din multe țări de a învăța limba română înainte de a veni la post, tocmai pentru a fi capabili să înțeleagă cu adevărat ce se întâmplă aici, nu numai în politică, dar și în cultură și în mediul de afaceri. Orice diplomat român trebuie să fie capabil să vorbească fluent cel puțin două limbi străine din care una de circulație internațională. Nu este ceva extraordinar, e o condiție minimală, o cerință a locului de muncă”, declară senatorul USR Cristian Bordei.

USR întreprinde pași concreți în procesul de actualizare a legislației în acest domeniu, un pas mic, dar esențial pentru ca interesele României în străinătate să fie reprezentate de un corp de profesioniști pregătiți la cele mai înalte standarde.