Proiecte pentru România

Implică-te și tu!

Despre inițiativă:

Vrem să știm de la tine care sunt nevoile pe care le ai în această perioadă și problemele din comunitatea ta pentru care trebuie să găsim soluții. Experții USR de la nivel național și local au dezvoltat proiecte pentru tine pe care acum le punem în dezbatere pe această platformă.

Vrem să știm părerea ta și să îmbunătățim proiectele noastre astfel încât să rezolve într-adevăr probleme reale. Planul de criză nu trebuie făcut de politicieni închiși într-un birou, ci împreună cu tine și fiecare român care vrea să trăiască într-o Românie mai bună. Împreună vom reuși să ne facem bine, să trecem peste această criză și să însănătoșim România.

Despre initiativa

Proiectele USR

Zi de zi, monitorizăm situația și propunem soluții, la nivel național, dar și local, fie că vorbim de sistemul medical, de sistemul de asistență socială, de economie sau de administrație. Avem în vedere ca ajutoarele să ajungă la cei care au cu adevărat nevoie de ele și să promovăm solidaritatea în această perioadă de criză. Vezi proiectele noastre și spune-ne părerea ta.

Realizarea unui parc nou in S3 – Parcul Vitan

Realizarea unui parc nou in S3 – Parcul Vitan

Există numeroase prevederi legale privind importanța spațiilor verzi din interiorul localităților iar impactul lor asupra calității vieții este evident. Cu toate acestea, autoritățile ignoră rolul lor de a veghea la binele public și încurajează ”dezvoltarea imobiliară” ce face orașul de nelocuit.

Conform art. 71 din OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, astfel cum a fost modificată prin OUG nr. 114/2007, autoritățile administrației publice locale au obligația de a asigura din terenul intravilan o suprafață de spațiu verde de minimum 26 mp/locuitor, până la data de 31 decembrie 2013 (Media Bucureștiului este de 23 mp, sub norma legală). În plus față de norma europeană transpusă de Guvern, Organizația Mondială a sănătății recomanda chiar 50 mp/locuitor.

Legea nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, vine cu prevederi specifice: art. 2 – Statul recunoaște dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spațiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spațiilor verzi, la crearea aliniamentelor de arbori și arbusti, în condițiile respectării prevederilor legale în vigoare. art. 18 (2) Autoritățile administrației publice centrale și locale prevăd în bugetele proprii fonduri pentru îndeplinirea obligațiilor privind spațiile verzi.

Potrivit raportului Comisiei Europene “Calitatea vieții în orașele europene 2015”, peste jumătate din cetățenii Bucureștiului sunt nemultumiți de calitatea transportului public, a serviciilor medicale, a facilităților pentru educație, de starea drumurilor și clădirilor. În același timp, 75% dintre locuitorii Capitalei sunt nemultumiți de calitatea aerului. Aerul curat, spațiile verzi și dezvoltarea durabilă sunt premisele unui oras sănătos.

Ca fapt divers, Planului Integrat pentru Calitatea Aerului (PICA), aprobat prin HCGMB nr. 325/14.06.2018, cuprinde măsuri precum:

  • stimularea utilizării transportului nepoluant (biciclete, vehicule electrice/hibride, vehicule cu biocombustibil);
  • stimularea înlocuirii combustibililor solizi pentru încălzirea rezidențială;
  • conservarea, ameliorarea şi extinderea spațiilor verzi publice;
  • extinderea suprafețelor de spații verzi prin renaturarea unor terenuri supuse eroziunii eoliene;
  • dar nu include statistici actualizate privind suprafețele verzi existente și câte hectare ar trebui amenajate ca atare pentru a îndeplini obligațiile legale.

Locuitorii sectorului 3 și toți bucureștenii vor parcuri, verdeață, arbori, locuri de joacă, oxigen. De aceea un parc nou, de 4 hectare, în sectorul 3, este mai mult decât necesar. Parcul propus este pe terenul din Calea Vitan 154-158, fiind încadrat ca spațiu verde în Planul Urbanistic General. Terenul propus pentru parc nu necesită expropriere sau răscumpărare, fiindcă el aparține deja Municipiului București. Totuși, primarul Robert Negoiță dorește să se ridice pe acest teren clădiri de 11 etaje (cu destinație birouri și locuințe). Adică mai multă aglomerație, mai multă poluare, mai mult zgomot, mai mult timp pierdut pentru cei care locuiesc în zonă.

Salvarea parcului Brancusi prin expropriere

Salvarea parcului Brancusi prin expropriere

Copiii și toți locuitorii sectorului 3 vor parcuri, verdeață, arbori, locuri de joacă, oxigen. Grupul Parc Brâncuși luptă de două luni la propriu cu buldozerele în parc pentru a opri distrugerea parcului de către primăria sectorului 3. Iată care este soluția legală pentru salvarea lui:

Consilierii municipali Ana Ciceala și Bogdan Stroe, au depus un proiect de hotărâre privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică a terenului aferent Parcului Brâncuși din Sectorul 3, în suprafață totală de 1,4 hectare.

După o retrocedare discutabilă, parcul respectiv a ajuns în proprietate privată, iar soarta arborilor, a locurilor de joacă și a spațiului verde este pusă în pericol. Proprietarii vor să construiască prevalându-se de prevederile actualului PUG și din PUZ Sector 3. Soluția pe care am identificat-o împreună cu juriștii este să cerem exproprierea terenului respectiv, pe legea exproprierii – categoria spațiilor verzi. Aceasta înseamnă că prețul, conform legii, va fi cel din grila notarilor, cu corecția aplicată conform grilei notarilor pentru spații verzi. Corecția din grila notarilor pentru anul 2019 pentru spații verzi este de 40%. Adică, prețul zonei din grila notarilor se înmulțește cu 0,60 pentru a obține prețul de grilă final.

În proiectul de hotărâre, cerem să se țină cont de faptul că suprafața respectivă a fost și este SPAȚIU VERDE, potrivit Cadastrului verde și situației din teren și, în consecință, este NECONSTRUIBIL. Conform Art. 71 alin. (1) din OUG 195/2005 privind protectia mediului, ”schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi și/sau prevăzute ca atare în documentațiile de urbanism, reducerea suprafețelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora”. Or, Parcul Brâncuși ESTE ÎN FAPT ȘI ESTE ȘI AMENAJAT CA SPAȚIU VERDE.

„USR luptă pentru parcuri și spații verzi dar nu oricum. Cele retrocedate trebuie evaluate conform legii, la prețul corect, ținând cont cont de faptul ca sunt spații verzi și acolo nu se poate construi!” declară inițiatorii proiectului.

Măsuri esențiale pentru gestionarea unei eventuale epidemii de Coronavirus

Măsuri esențiale pentru gestionarea unei eventuale epidemii de Coronavirus

Trebuie să prevenim și să gestionăm eventualele cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus în București.

Poate că Bucureștiul va fi ocolit de coronavirus, poate că nu. Indiferent de situație, Capitala trebuie să fie pregătită. Ana Ciceala, consilier USR București, a inițiat un Proiect de Hotărâre de Consiliu General pentru gestionarea unor eventuale crize de coronavirus în București și operaționalizarea unui set de măsuri esențiale. Capitala trebuie să fie pregătită iar asta înseamnă că este necesar să existe:

  • proceduri clare
  • stocuri de medicamente și echipamente - spații pentru tratarea unor posibile cazuri
  • o informare corectă, factuală și constantă a cetățenilor, în special în legătură cu prevenția infecțiilor.

Proiectul vine să compenseze nepăsarea și dezorganizarea caracteristice administrației conduse de Gabriela Firea. Ne așteptăm ca toți consilierii municipali să susțină proiectul deoarece nu are nicio încărcătură politică, este un set de măsuri care ajută Primăria și îi ajută pe bucureșteni să fie pregătiți.

Proiectul este inițiat de Ana Ciceala și depus împreună cu colegii consilieri USR Bogdan Stroe, Alexandru Gâdiuță, Matei Tugui, Cristian-Mihai Munteanu, Elena Radu, Sorin Marinescu și Octavian Berceanu.

Cum poti sa te implici

Cum poti să te implici

  • 1.

    Descoperă proiectele USR / USR inițiază proiectul

    Vei găsi pe această platformă acțiunile celulei de criză a USR, proiectele de lege depuse de parlamentarii USR, proiectele de hotărâri de consiliu depuse de consilierii USR, inițiativele de donații sau solidaritate ale membrilor USR.

  • 2.

    Spune-ne părerea ta

    Așteptăm comentariile și întrebările tale, critici și sugestii de îmbunătățire, dacă este cazul. Inițiatorii proiectelor îți vor răspunde în cel mai scurt timp. USR are experți în toate domeniile și se consultă și cu specialiști externi, dar pentru noi părerea ta este importantă.

  • 3.

    Votează proiectele cele mai bune

    Așteptăm comentariile și întrebările tale, critici și sugestii de îmbunătățire, dacă este cazul. Inițiatorii proiectelor îți vor răspunde în cel mai scurt timp. USR are experți în toate domeniile și se consultă și cu specialiști externi, dar pentru noi părerea ta este importantă.

  • 4.

    Cele mai votate proiecte sunt implementate de USR

    USR colaborează cu autoritățile și cu organizațiile non-guvernamentale pentru a transforma în realitate cele mai votate proiecte de pe platforma www.proiectedebine.ro.

De la proiect la realitate

USR lucrează în parlament și în consiliile locale și colaborează și cu autoritățile centrale și locale pentru a transpune proiectele în realitate, în beneficiul cetățenilor. Putem ieși din criză mai ușor dacă există cooperare și deschidere pentru soluții.

Sari la conținut