USR organizează dezbaterea ICR – între trecut și viitor

USR organizează dezbaterea ICR – între trecut și viitor

Partidul Uniunea Salvați România organizează, luni, o dezbatere pe tema viitorului Institutului Cultural Român, în contextul în care săptămâna aceasta va fi aleasă noua conducere a instituției.

USR a propus doi candidați pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte al ICR – Cosmin Manolescu și respectiv Cristina Modreanu. Cei doi candidați USR au redactat o diagnoză a situației actuale a ICR și un program de management (ICR – între trecut și viitor) pentru a îmbunătăți imaginea instituției pe plan național și internațional, oferind un cadru profesionist de dezvoltare pentru artiștii și producătorii, precum și managerii culturali din România.

Institutul Cultural Român este o instituție publică de cultură de importanță capitală în promovarea culturii românești pe scena internațională, fiind în egală măsură un vector important al politicii externe a României. Deși beneficiază de o infrastructură impresionantă – 18 filiale în străinătate, un Centru Național al Cărții, 184 de angajați și un buget extrem de generos (aproape 9 milioane Euro), activitatea ICR se află în acest moment într-o stare de criză. Echipele filialelor sunt incomplete, lipsesc directori în unele dintre centrele ICR cele mai importante (Paris, New York, Berlin, Tel-Aviv) iar personalul existent este demotivat și neimplicat, sufocat de birocrația internă. Activitatea reprezentanțelor din străinătate este inegală iar vizibilitatea ICR – redusă, atât în strainătate cât și în țară. În lipsa unor studii cu privire la publicul țintă și al piețelor culturale, la tipul de public căruia i se adresează, programele sunt realizate fără o viziune de ansamblu și fără obiective. Situația de criză a fost semnalată public printr-o petiție inițiată de scriitorii Mircea Cărtărescu și Radu Vancu semnată în 2015 de peste 3500 de artiști, intelectuali și personalități publice, disponibilă la adresa https://www.petitieonline.com/pentru.

Care ar trebui să fie misiunea și prioritățile ICR? Care este publicul țintă și ce fel de activități trebuie susținute cu prioritate? Cum putem deschide și fluidiza activitatea instituției? Cum putem transforma ICR-ul dintr-o instituție birocratică, într-un operator cultural dinamic profesionist, capabil să contribuie în mod real la difuzarea creației artistice pe scenele internaționale.

Dezbaterea va avea loc în sala Avram Iancu, din Parlamentul României, între orele 18 – 20, iar la discuție vor fi prezenți candidații propuși de USR la conducerea ICR. Intrarea se face pe la poarta A1, Calea 13 Septembrie, nr. 1-3 pe baza cărții de identitate (trebuie să o aveți la voi). Toți cei care doresc să participe sunt rugați să confirme direct participarea la telefonul 0722322366 sau pe adresa de email [email protected] până luni la ora 14.00.