USR cere dezbatere pe legea gazelor de şist

USR cere dezbatere pe legea gazelor de şist

Partidul Uniunea Salvați România protestează față de modul în care Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaților a acționat, în secret, pentru respingerea unui proiect de lege ce interzice exploatarea gazelor de șist în România.

Proiectul de lege a fost primul pe ordinea de zi a ședinței, din data de 3 mai, a Comisiei pentru industrii şi servicii, iar deputații USR au fost convocați la ședință după ora de începere, astfel încât să nu fie prezenți la dezbaterea și respingerea proiectului, în condițiile în care anunțaseră că vor să depună o serie de amendamente.

Nu este prima dată când, prin întrunirea unei comisii înainte de ora anunțată parlamentarilor USR, se adoptă sau se resping proiecte importante, pentru care USR și-a manifestat interesul prin depunerea de amendamente și ar fi avut un cuvânt important de spus în dezbatere. Situații similare s-au petrecut la Comisia pentru regulament și Comisia juridică.

Proiectul de lege Plx nr. 242/2015 prin care se propune interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist în alte scopuri decât cele științifice și constituirea unei comisii naționale dedicată hidrocarburi neconvenţionale aflată în subordinea Parlamentului cu membri reprezentanți ai partidelor, administrației publice, mediului științific, companiilor din domeniu și societății civile se află la stadiul realizării raportului suplimentar comun al comisiilor pentru industrii și mediu.

Deputații USR intenționau să propună Comisiei pentru industrii și servicii amânarea unei decizii și realizarea unei analize a legislației Uniunii Europene în domeniu. De asemenea, deputații USR doreau să propună Comisiei pentru industrii organizarea unei dezbateri publice pe această temă. Pentru cazul în care membrii comisiei ar fi respins cele două propuneri, deputații USR au depus un set de amendamente prin care propuneau întărirea rolului comisiei naționale privind hidrocarburile neconvenţionale. Aceasta ar trebui să acționeze cu „luarea în considerare a aspectelor economice, tehnico-științifice și care țin de impactul social şi de mediu al gestiunii durabile a hidrocarburilor neconvenţionale”, potrivit amendamentului USR. (Puteți consulta amendamentele USR în materialul atașat – Amendamente USR la PLx2420-2015 gaze de sist)

Pe modelul Consiliului Legislativ și Consiliului Economic şi Social, USR propune analizarea şi avizarea în comisia națională privind hidrocarburile a proiectelor legislative în domeniu. Comisia ar trebui să organizeze dezbateri publice pe subiect, să realizeze analize și studii în domeniu, dar și strategia naţională privind gestiunea durabilă a hidrocarburilor neconvenţionale.

„Am dorit să propunem o dezbatere publică în cadrul comisiei, deoarece sunt necesare mai multe date asupra impactului explorării și exploatării gazelor de șist pe teritoriul României. Este suspect că ședința a început înainte de ora la care a fost programată în condițiile în care USR depusese amendamente la comisie chiar cu câteva ore înainte de începerea comisiei. Președintele comisiei, deputatul PSD Iulian Iancu, a declarat în nenumărate rânduri în timpul comisiei că trebuie să luam decizii informate, care să fie în interesul cetățenilor, însă se pare că aplică tratament preferențial în funcție de interesul propriu pentru o lege sau alta’’, a declarat Cristina Prună, membru în Comisia de industrii și servicii.

USR va reveni cu aceste propuneri în Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic, unde proiectul urmează să fie analizat săptămâna viitoare.

Legislația de mediu din România nu este adecvată pentru a putea evalua impactul de mediu al activității de exploatare a gazelor de șist. De altfel, nici legislația Uniunii Europene în domeniu nu include instrumente de analiză adecvate, întrucât a fost elaborată în urmă cu mulți ani, atunci când nu se exploatau gazele de șist. Toate studiile internaționale realizate până în prezent au confirmat că în urma exploatării gazelor de șist există consecințe pentru mediu, printre care unele grave precum contaminarea apei potabile, imposibilitatea epurării apelor reziduale rezultate, afectarea sănătății oamenilor și animalelor și favorizarea apariției de mișcări seismice.

În aceste condiții, în diverse state din Europa această metodă de exploatare a fost interzisă. În Franța și Bulgaria există precedente de interzicere a fracturării hidraulice, iar în Germania, alianța CDU-SPD a instituit un moratoriu prin care această metodă nu va fi folosită pe durata prezentului mandat început în decembrie 2013, astfel încât experții de mediu să studieze problema într-un mod aplicat condițiilor specifice din Germania.

Partidul Uniunea Salvați România susține obligativitatea unei dezbateri publice pe tema explorării și exploatării gazelor de șist în România, înainte de luarea unei decizii.