USR susține creșterea salariilor din Educație prin Legea salarizării

USR susține creșterea salariilor din Educație prin Legea salarizării

Partidul Uniunea Salvați România susține un amendament important la Legea salarizării unitare care prevede majorarea cu un punct a coeficientului de calcul pentru întreaga grilă de salarizare din învățământ și cercetare, astfel încât România să nu rămână la coada statelor europene în ceea ce privește salariile profesorilor și cercetătorilor.

Amendamentul a fost depus de senatorul USR Vlad Alexandrescu în cadrul Comisiei de Învățământ a Senatului și a fost însușit de toată Comisia. Din păcate, acesta a fost respins la Comisia de Muncă din Senat, dar USR îl va redepune în cadrul dezbaterilor la Camera Deputaților.

„Proiectul privind Legea cadru de salarizare a personalului plătit din fonduri publice ascunde hibe și inechități uriașe pentru profesorii din învățământulpreuniversitar și universitar. Deși Guvernul Grindeanu a susținut în programul pe care l-a depus în Parlament că profesorii vor primi o primă tranşă de majorare de 20% începând cu 1 iulie 2017, urmând ca de la 1 ianuarie 2018 să crească cu 30%, acum Guvernul propune ca salariile din învăţământ să crească abia din 2018”, explică senatorul USR Vlad Alexandrescu.

În proiectul actual al Legii salarizării unitare, coeficientul salariului de bază maximum prevăzut pentru un profesor este de 0.23 din indemnizaţia Președintelui României, față de 0.35 cât reprezenta potrivit legii nr. 284/2010, ceea ce relevă o mărire a decalajului dintre salariile personalului didactic și salariile altor categorii de bugetari. În România, Educația a fost totdeauna nedreptățită în comparație cu alte domenii de activitate. USR consideră Educația drept o prioritate națională.

O analiză comparativă a salariilor maxime din învăţământul secundar și cele ale prim-miniştrilor din diferite state membre ale Uniunii Europene plasează profesorii și educația din România din nou în coada statelor europene. În Finlanda, cel mai bine plătit profesor din învățământul preuniversitar câștigă 0.51 din salariul prim-ministrului, în Danemarca 0.45, în Marea Britanie 0.42, în Spania 0.38, în Suedia 0.35, în Portugalia 0.30, în Bulgaria 0.30, în timp ce în România raportul este de 0.18 în prezent, urmând ca acest raport să crească doar până la 0.24 din indemnizaţia Premierului.

USR a pregătit mai multe amendamente la Legea salarizării prin care urmărește, cu precădere, rezolvarea inechităților și transparentizarea întregii grile salariale, de la nivelul tuturor autorităților și instituțiilor publice din România.

Citește și: USR va depune amendamente la Legea salarizării pentru transparentizarea și depolitizarea instituțiilor publice