USR îi cere președintelui să salveze Ordonanța Cinematografiei

Partidul Uniunea Salvați România a trimis o scrisoare deschisă către președintele Klaus Iohannis în care îi cere să salveze Ordonanța Cinematografiei.

Respingerea Ordonanței de Urgență nr.91/2016 va afecta grav domeniul cinematografiei românești, ale cărei produse au adus țării noastre, în ultimii ani, prestigiu și recunoaștere internațională, de aceea USR îi solicită președintelui retrimiterea în Parlament în vederea reexaminării.

Ordonanţa de Urgenţă 91/2016 a fost adoptată în noiembrie 2016 în urma unui proces amplu de consultare cu reprezentanții industriei cinematografice din România, care a durat aproape opt luni. Această consultare publică a inclus reprezentanți de marcă ai cinematografiei românești, care au adus în ultimii ani o recunoaștere internațională filmului românesc prin premiile obținute la mari festivaluri internaționale, precum Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Adrian Sitaru sau Florin Mihăilescu. Pe lângă zecile de reprezentanți ai cinematografiei românești, Ministerul Culturii a inclus în procesul de dezbatere publică și reprezentanți ai industriei cinematografice din alte țări europene, pentru a se asigura că actul normativ promovat este unul modern, în acord cu cele mai bune practici și standarde internaționale”, se arată în scrisoarea către președinte.

Comisia de Cultură a Camerei Deputaților a întocmit un raport de respingere sumară, fără niciun fel de consultare a reprezentanților industriei de film din România, în care cineaștii să fi avut șansa prezentării argumentelor solide care pledau pentru aprobarea OUG 91/2016.

De altfel, un grup de cineaști, printre care regizorul Tudor Giurgiu și actrițele Alina Grigore și Ioana Bugarin, a protestat, săptămâna trecută, în Parlament față de respingerea Ordonanța Cinematografiei. Ei au împărțit pliante și o scrisoare deschisă în care au cerut o dezbatere reală pe această Ordonanță, inițiată de Guvernul Cioloș, care modernizează legislația în domeniul Cinematografiei.

Președintele USR, Nicușor Dan, a cerut înainte de votul final din plenul Camerei Deputaților, retrimiterea Ordonanței Cinematografiei în Comisia de Cultură pentru a organiza o dezbatere la care să participe și cineaștii, dar majoritatea parlamentară PSD, ALDE și UDMR a votat împotrivă.

Respingerea Ordonanței de Urgență nr.91/2016 înseamnă revenirea la legea din 2005, care nu mai corespunde nevoilor industriei cinematografice actuale. România va râmâne una din ultimele ţări europene în care coproducţiile sunt rareori încurajate prin suport financiar acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei.