PSD face din nou scut în jurul corupților

PSD face din nou scut în jurul corupților

Partidul Uniunea Salvați România a votat pentru aprobarea cererii DNA de începere a urmăririi penale a lui Eugen Bejinariu, dar majoritatea PSD – ALDE a decis să facă din nou scut în jurul corupților.

USR consideră că Parlamentul nu este instanţă judecătorească şi trebuie să lase Justiţia să se pronunţe în acest caz.

Am ascultat o apărare pe fondul cauzei, cum se spune în avocatură. Nu cred că era oportună o astfel de abordare. Nu suntem instanță judecătorească să ascultăm argumentele juridice în amănunt.  Acum trebuie să decidem dacă facem sau nu scut împotriva unui coleg acuzat de fapte grave, pentru că un prejudiciu de peste 60 de milioane de dolari, așa cum este prezentat în acuzaţia Parchetului, arată o faptă deosebit de gravă. Trebuie să decidem dacă Parlamentul lasă Justiţia să se pronunţe”, a spus Stelian Ion într-o intervenție în plenul Parlamentului.

Înțeleg că sunt foarte multe argumente în apărare, de ce colegul nostru se fereşte să le prezinte în faţa instanţei, care ar putea să dea o soluție de achitare și să scape fără aceste suspiciuni? Dacă vom decide să barăm accesul la Justiție, vor exista în continuare suspiciuni asupra domniei sale. Cred că trebuie să ținem cont de ceea ce s-a întâmplat în societate în ultima perioadă. Lumea a ieșit masiv în stradă inclusiv pentru ideea ca parlamentarii să nu facă scut în jurul politicienilor atunci când la adresa lor sunt acuzații concrete. Ar trebui să ținem cont de solicitarea a sute de mii de români”, a adăugat Stelian Ion în intervenția sa.

Anul trecut, în timpul campaniei electorale, liderii PSD s-au delimitat de acest caz și au cerut colegului  Eugen Bejinariu să își dea demisia din Parlament pentru a se pune la dispoziția Justiției. USR constată că după ce au câștigat alegerile, membrii PSD și-au schimbat poziția cu privire la acest caz și au votat împotriva cererii DNA de începere a urmăririi penale, dovedind încă o dată dispreț pentru solicitările din stradă ale românilor.

Avizul negativ dat de Comisia juridică pentru cererea DNA, înainte de votul din plen, a fost o decizie pur politică, întrucât PSD și ALDE au majoritate în comisie. Președintele Comisiei, Eugen Nicolicea, a invocat o găselniță avocăţească” pentru a justifica respingerea cererii,  întrucât a descoperit o problemă legată de încadrarea juridică a faptei. Juriștii USR au arătat că Parlamentul putea să facă o încadrare corectă a faptei de abuz în serviciu, indiferent dacă se baza pe Legea 78/2000 sau pe Codul Penal, astfel încât să corecteze greșeala și să aprobe cererea DNA.