USR propune scutirea de contribuții obligatorii pentru IMM-urile care au trecut testul pieței

USR propune scutirea de contribuții obligatorii pentru IMM-urile care au trecut testul pieței

Deputații Partidului Uniunea Salvați România, Cristina Prună și Claudiu Năsui, au inițiat un proiect de lege pentru stimularea dezvoltării microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii din România prin acordarea de facilități angajatorilor în ceea ce privește plata contribuțiilor obligatorii.

Proiectul de ”Lege pentru dezvoltarea antreprenoriatului validat de piață și stimularea creării de noi locuri de muncă” prevede scutirea de la plată a contribuțiilor sociale, de sănătate și de șomaj datorate de angajator, pentru veniturile a cel mult cinci salariați, angajați pe o perioadă nedeterminată.

Pot beneficia de această facilitate, societățile care au fost înființate de cel puțin trei ani și au înregistrat profit în fiecare an. În același timp, sunt excluse firmele care au primit subvenții de la stat sau au realizat mai mult de 20% din venituri din contracte cu autorități sau instituții publice ori din contracte cu companii cu capital majoritar de stat.

Facilitățile fiscale respective se vor acorda în limita unui câștig salarial mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare din cei cinci salariați cărora li se poate aplica această schemă de sprijin.

Inițiatorii acestui proiect de lege consideră că este necesară o astfel de facilitate pentru dezvoltarea antreprenoriatului autentic și care în același timp să stimuleze crearea de noi locuri muncă întrucât în prezent funcționează mai multe programe de sprijin care se adresează în principal companiilor nou înființate a căror rata de insucces este din păcate foarte mare.

”Riscul să risipim bani este mai mic atunci când investim în firme deja stabile care au fost validate de piață prin alegerea consumatorilor”, afirmă Cristina Prună, unul dintre inițiatorii proiectului legislativ.

Pe de altă parte, facilitățile fiscale se aplică tuturor firmelor care se încadrează în condițiile prezentate și nu doar celor alese de instituții ale statului în urma unor procese birocratice. Prin urmare nu este nevoie de consultanți pentru a beneficia de pe urma facilității.

”Această propunere legislativă stabilește cadrul în care pot fi ajutați întreprinzătorii români care au demonstrat deja că au idei viabile, fără birocrație și fără dosare de selecție”, precizează deputatul Claudiu Năsui în susținerea actului normativ.

În prezent, România are nu mai puțin de 10 programe de susținere a antreprenoriatului prin diverse scheme de subvenționare care prin natura lor se adresează doar unui cerc restrâns de companii nou înființate selecționate de către diverse ministere sau agenții. Ultima astfel de schemă care a fost lansată este Start-upNation, cu un cost asupra bugetului de 1,7 miliarde de lei.