Scrisoare deschisă de susținere a cetățenilor polonezi care apară statul de drept

Scrisoare deschisă de susținere a cetățenilor polonezi care apară statul de drept

Partidul Uniunea Salvați România își exprimă, într-o scrisoare deschisă, solidaritatea cu cetățenii polonezi care apără statul de drept.

 

SCRISOARE DESCHISA DE SUSȚINERE A CETĂȚENILOR POLONEZI CARE APARĂ STATUL DE DREPT

Dragi prieteni,

Suntem alături de voi în lupta pentru libertate, stat de drept și justiție independentă din  Polonia. Țările noastre, România și Polonia, și-au câștigat aceste drepturi după o bătălie îndelungată și dureroasă. Ambele țări s-au eliberat de sub jugul comunist în 1989 și au trecut printr-un chinuitor proces de tranziție. Aceaste drepturi trebuie apărate de fiecare nouă generație. Pentru ambele țări, statutul de membru al Uniunii Europene a însemnat o întărire a acestor drepturi fundamentale.

Din păcate însă libertatea obținută poate fi oricând întoarsă din drum și românii sunt solidari cu polonezii în angajamentul lor față de un destin european. Din păcate, nu toată lumea îmbrățișeazăaceastă cale. Politicieni din ambele țări încearcă sa-și consolideze controlul asupra justiției, într-o încercare de a controla, autoritar,o putere independentă a statului.

Suntem uniți în această luptă pentru că România s-a aflat într-un pericol similar iarna trecută, când guvernul PSD-ALDE a încercat să decriminalizeze corupția și sute de mii de oameni au ieșit în stradă, în întreaga țară. După multe zile de proteste, în frig, am reușit să ne convingem politicienii că trebuie să acționeze în interesul poporului și să retragă OUG 13.

Urmărim cu îngrijorare cele trei propuneri legislative adoptate de parlamentul polonez care subminează independența justiției și o subordonează numirilor politice. Reținem faptul că Președintele Duda intenționează să trimită două dintre propunerile legislative înapoi la Parlament, dar și  recenta sa decizie de a semna cea de-a treia lege care îi permite Ministrului Justiției, care este și procuror general, să numească șefii curților inferioare. Mai mult, reținem anunțul Primul Ministru Beata Szydlo de a continua acest demers, de a susține proiectele legislative întoarse în Parlament și de a „nu da înapoi în fața presiunii străzii sau presiunii din străinătate”.

Suntem alături de voi în „presiunea străzii sau presiunea din străinătate ” pentru ca o Europă unită nu cunoaște „străinătatea”. Suntem frați în cetățenia noastră europeană și în credința comună în statul de drept și valorile europene.

Românii vor ieși în stradă pentru a vă susține, azi în fața Ambasadei Poloniei din București. USR susține și se va alătura acestor manifestări de solidaritate. Suntem uniți în susținerea justiției, a statului de drept și a Europei.

 

Scrisoarea a fost redactată în română, poloneză și engleză, toate variantele se găsesc pe pagina de Facebook USR Național