Ministrul Sănătății, Florian Bodog, este pe cale să îngroape și ultimul demers de promovare a meritocrației și profesionalismului în Sistemul de Sănătate românesc.
Ministrul Sănătății dorește să dea o nouă lovitură pacienților români, prin eliminarea reprezentanților acestora din Comisiile de Specialitate ale Ministerului Sănătății. Mai mult, Florian Bodog dorește ca aceste comisii, extrem de importante pentru strategiile în domeniu, să redevină apanajul unor persoane din anturajul politic al partidelor aflate la putere.
După ce, cu largul concurs al parlamentarilor PSD, a asistat inert la îngroparea OUG 79, menită să profesionalizeze și să reformeze managementul spitalicesc, ministrul Bodog propune o modificare fundamentală a ordinului 1355 din noiembrie 2016, al fostului ministru Vlad Voiculescu, care statua criteriile de selecție ale membrilor Comisiilor de Specialitate din Ministerul Sănătății. Aceste Comisii au rolul de a elabora strategii naționale, protocoale standardizate, priorități sau măsuri intervenționale concrete pentru ameliorarea vulnerabilităților Sistemului de Sănătate din România. Aceleași comisii participă la elaborarea Contractului Cadru și a Normelor de Aplicare ale acestuia sau stabilesc competențele dobândite și programa de pregătire în specialitate pentru medicii rezidenți. Așadar profesionalismul și reprezentativitatea membrilor acestor foruri deliberative este esențială.
”Ministrul Sănătății dovedește din nou că este captiv unui sistem clientelar ce păstrează în poziții cheie persoane condamnate penal, dar care servesc cu credință intereselor unui clan mafiot transpartinic ce căpușează cu cinism resursele din sănătate. Practic, ministrul Florian Bodog vrea să numească pe criterii de clan membri în Comisiile de Specialitate din Minister medici care răspund docili la comenzi politice. Ne vom opune cu toată forța”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu, Vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.
Prin modificarea acestui ordin, ministrul Bodog suprimă metodologia de selecție a membrilor Comisiilor de specialitate introducând discreționarul și arbitrariul, cu alte cuvinte “pixul” în numirea membrilor. Elementele obiective de cuantificare a expertizei sunt înlocuite cu subiectivismul “notorietății” membrilor. Pe de altă parte, se exclude posibilitatea ca reprezentanții Asociațiilor de Pacienți – elementul central în jurul căruia este clădit întregul Sistemul de Sănătate public – să ia parte la ședințele acestor Comisii. Astfel transparența procesului decizional este anulată complet.
”Pentru ministrul Bodog, profesionalismul și probitatea morală sunt criterii de mâna a doua în alegerea membrilor Comisiilor de specialitate din Minister. În schimb, domnul Bodog are în vedere popularea acestor Comisii cu oameni “înțelegători și empatici” la perpetuarea subfinanțării Sistemului Public de Sănătate, la elaborarea de strategii neangajante și cu o eficiență scăzută. Practic ministrul Bodog dorește să legitimeze prin “profesioniștii” selectați politica austeră a PSD în domeniul Sănătății din România”, spune senatorul USR Adrian Wiener, membru în Comisia de sănătate din Senat.
O petiție pentru respectarea drepturilor pacienților a fost inițiată de societatea civilă, iar partidul Uniunea Salvați România susține acest demers pentru a împiedica PSD să abandoneze sănătatea românilor la cheremul clientelei politice.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeYkPSmg21uTIw8YHqL7KXYNdQjk7DIehueMTUvzuX0h2RsQw/viewform