Apel împotriva violenței în politică

Apel împotriva violenței în politică

Partidul Uniunea Salvați România a depus la Secretariatul General al Camerei Deputaților și Senatului un apel împotriva violenței în politică. USR cere tuturor parlamentarilor, indiferent de partidul din care fac parte, să își asume acest apel pentru a da un exemplu societății și pentru a descuraja orice formă de violență.

Redăm textul integral al apelului:

Apel împotriva violenței în politică

Parlamentul României condamnă în mod public folosirea violenţei de limbaj şi a agresiunii fizice în politica românească. Ca reprezentanţi ai cetăţenilor avem datoria să le susţinem interesele prin argumente şi prin vot, nu prin amenințări şi pumni. 

Din păcate, de la violenţa de limbaj practicată în politica românească până la politica pumnului în gură la propriu, nu a fost decât un pas. Prin aceasta declarație ne angajăm să menținem civilitatea în raporturile dintre noi, chiar în condiții de adversitate politică. Parlamentarismul presupune dezbatere, în contradictoriu, dar este nedemn pentru statutul de parlamentar să se apeleze la intimidări precum atacuri la persoana, amenințări, înjurături sau agresiune fizică, pentru a impune un punct de vedere. 

România este un stat membru al Uniunii Europene a cărei cultură este una a dialogului permanent dintre putere şi opoziție pentru a găsi cele mai bune soluții pentru cetățenii. Democrația nu înseamnă dictatura majorităţii şi politica forței, ci decizia majorităţii cu respectarea minorităţii politice, adică a opoziției.

Noi, parlamentarii, suntem un model pentru societate, iar violenţa practicată în politică va face violenţa în general acceptabilă pentru societate şi o va încuraja în toate sferele sociale, de la violenţa în familie, până la violența în strada. Rolul nostru este să descurajam violenţa, prin exemplul propriu şi prin legi care să o combată şi nu să încurajăm nerespectarea normelor sociale şi mai ales a legilor. Avem responsabilitatea să menținem ordinea în societate şi să combatem orice încercare de instaurare a haosului prin violenţa de orice fel.