USR va contesta la CCR modificările la legea finanțării partidelor politice

USR va contesta la CCR modificările la legea finanțării partidelor politice

USR va contesta la Curtea Constituțională modificările la legea finanțării partidelor politice
Stelian Cristian Ion: Invităm parlamentarii să ni se alăture 

Uniunea Salvați România face un apel către partidele politice parlamentare să i se alăture în demersul de contestare la Curtea Constituțională a României a Legii finanțării partidelor politice și campaniilor electorale (Legea 334/2006), modificată de majoritatea PSD-ALDE, în Parlament.

„Am decis să contestăm la Curtea Constituţională această lege. Ne-am apucat deja de redactarea obiecţiei de neconstituţionalitate. Vom invita toate partidele politice să se alăture demersului nostru pentru că aşa cum a fost modificată Legea finanţării partidelor politice, este foarte grav, ne întoarcem în timp, în perioada anului 2006 când finanţările se făceau discreţionar, se aduceau genţi cu bani la partid fără niciun control.

Iniţiatorii, e vorba de opt deputaţi şi senatori aparţinând minorităţilor naţionale au încercat doar eliminarea unui alineat dintr-un articol al legii. Senatul a respins această propunere, dar în camera decizională, Camera Deputaţilor, deputaţii PSD au venit cu 99 de amendamente prin care s-a deturnat total legea de la ceea ce îşi propusese iniţial. Modificările sunt de substanţă, procedura este una interzisă de Constituţie şi vom ataca la CCR”, a afirmat Stelian Cristian Ion, deputat USR, membru în Comisia Juridică.

Deputatul USR a explicat de ce modificările propuse de PSD sunt grave. „Mutilează legea în vigoare și înlătură măsura confiscării, toate articolele referitoare la confiscarea sumelor nelegale sunt abrogate. Se inventează o nouă măsură de sancționare, returnarea la buget a sumelor neutilizate, dar sumele nelegale rămân la partide. Este rescrisă întreaga parte de contravenții, într-o redactare neclară, și se modifică întreaga filosofie a legii. Autoritatea Electorală Permanentă se transformă într-o instituție care are rolul de a preveni și a îndruma, dar nu sunt stabilite aceste mecanisme, rolul sancționator fiind eliminat”, a arătat Stelian Cristian Ion.

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, cu 176 voturi pentru, 96 împotrivă și șapte abțineri, modificări la Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.