În căutare de soluții: Parlamentarii USR au vizitat cea mai mare stație de sortare deșeuri din Europa

În căutare de soluții: Parlamentarii USR au vizitat cea mai mare stație de sortare deșeuri din Europa

Un grup de parlamentari USR a vizitat, joi, 26 octombrie, cea mai mare stație de sortare deșeuri din Europa care se află la Buzău și face parte din Green Group, un conglomerat de companii care reciclează PET-uri, deșeuri electronice, sticlă și produce fibră sintetică din plasticul reciclat. Senatorul Allen Coliban, președintele Comisiei pentru Mediu din Senat, însoțit de deputatul Cornel Zainea și senatorul George Marussi au urmărit cum funcționează procesul de upcycling, în cadrul anchetei parlamentare în desfășurare pe tema deșeurilor.

Parlamentarii USR au marcat și o premieră pentru Green Group care a fost vizitat pentru prima dată de reprezentanți ai unei comisii parlamentare pentru mediu. Înființat în 2002, ca o mică stație de sortare PET-uri, Green Group are acum capacitatea de a procesa 125.000 de tone de PET-uri pe an, 100.000 de tone de deșeuri electronice pe an, 100.000 de tone de sticlă pe an și produce 130.000 de tone de fibre pe an. Deșeurile care ajung la reciclare provin doar în proporție de 50% de pe piața românească, restul fiind importate.

„Nu înțelegem de ce autoritățile noastre refuză o industrie civilizată. Principalul nostru concurent e încă groapa de gunoi. În condițiile astea și în contextul în care China a oprit importurile, toată Europa de Vest ne sună să ne trimită deșeurile”, spune Constantin Damov, co-fondator Green Group.
Deșeurile reciclate la Buzău devin fibră sintetică în fabrica de la Urziceni a grupului, fibră folosită în produse de igienă și în industria auto. Prin procesul de upcycling, produsul nou are o valoare mai mare decât produsul inițial. Pe lângă valoarea adăugată, produsele câștigă și o viață mai lungă. Durata de viață se prelungește de la 3-4 luni cât are o sticlă de plastic la 15 ani în industria auto.

“Este necesar și urgent să ne schimbăm atitudinea în privința deșeurilor, în sensul de a le privi drept o resursă importantă și de a trece spre o economie circulară. În această vizită am văzut cum deșeurile pot fi transformate în materii prime, cu profituri de ordinul milioanelor de euro. Piața deșeurilor din România are nevoie de trasabilitate și de politici publice regândite în sensul eliminării fraudelor din sistem”, a declarat senatorul Allen Coliban, președintele Comisiei pentru Mediu din Senatul României.

“România, la ora actuală, îngroapă bani și resurse. E nevoie de o schimbare de filozofie și de abordare: cu investiții inteligente, România poate deveni un jucător important pe piața reciclării deșeurilor, simultan cu rezolvarea problemelor de mediu generate de gropile de gunoi, fie ele ecologice sau neconforme. Taxa pentru depozitarea gunoaielor este, însă, un instrument care nu poate lipsi din legislație dacă dorim să stimulăm dezvoltarea industriilor de reciclare și upcycling”, a declarat deputatul Cornel Zainea.

România se află pe ultimul loc la reciclarea deșeurilor municipale în Uniunea Europeană și în infringement. Țara noastră se află astăzi la circa 1/10 din obiectivul de reciclare asumat de 50% rată de reciclare până în 2020.

Ca urmare a situației dezastruoasă a managementului deșeurilor în țara noastră parlamentarii USR au solicitat înființarea unei comisii parlamentare care și-a propus identificarea principalelor nereguli, a soluțiilor și realizarea unui ghid de bune practici pentru autoritățile locale. Suspendarea taxei la groapă care are rolul de a descuraja aruncarea deșeurilor la gropile de gunoi, colectarea selectivă deficientă sau raportările fictive privind reciclarea sunt câteva dintre motivele pentru care România este în pericol de infringement din partea Uniunii Europene.