Congres extraordinar al USR. Discurs Levente Elek: USR trebuie să devină să fie agentul schimbării clasei politice și a României

Congres extraordinar al USR. Discurs Levente Elek: USR trebuie să devină să fie agentul schimbării clasei politice și a României

 

Președintele interimar Levente Elek a ținut un discurs în deschiderea Congresului extraordinar al Uniunii Salvați România în care a susținut că noul președinte al partidului trebuie să crească USR ca să devină să fie agentul schimbării clasei politice și a României.
În urmă cu doi ani eram în stradă. Protestam împotriva unei puteri corupte, arogante și incompetente care-și ucide cetățenii, aceeași ca astăzi. Vă spun asta pentru a vă aminti de unde am pornit, din stradă, și care este misiunea noastră. Astăzi se împlinesc doi ani de la evenimentul Colectiv și vă invit să ținem un moment de reculegere în memoria tinerilor de la Colectiv.

Indiferent de frământările prin care trecem, simt că purtăm în noi aceeași revoltă și purtăm aceleași speranțe într-o societate care funcționează după reguli, în care meritul este recompensat, minciuna și furtul sunt sancționate, ideile valoroase pentru binele comun sunt puse în practică.

Partidul nostru trăiește un moment important, ne vom alege azi un nou președinte. Nu ne-am fi dorit să ajungem, atât de repede, aici. În mai, doar cu câteva luni în urmă, am plecat de la Congresul de la Cluj cu convingerea că vom construi împreună acel USR la care am visat mult timp înainte ca el să existe.

În ultimele luni am avut onoarea să reprezint USR în calitate de președinte interimar. Onoarea și responsabilitatea să reprezint această construcție, în care noi toți am investit foarte mult și în care sute de mii de români de pretutindeni și-au pus speranța. Din această poziție am încercat să mențin echilibrul, să susțin ideile bune indiferent de cine le-a propus, să susțin oamenii potriviți și să apăr instituțiile partidului, democratic alese la Congresul de la Cluj. Acolo am creat instituțiile care gestionează viața noastră internă, incluzive, care reprezintă toți membrii USR, oriunde s-ar afla aceștia. Ele sunt rezultatul voinței lor și această voință trebuie respectată.

Am apărat instituții, nu oameni. Și de buna lor funcționare și de soliditatea lor depinde forța noastră ca organizație. Datoria noastră este să întărim aceste instituții și să le facem să funcționeze bine. Vă invit să avem încredere în buna credință a deciziilor acestora, în inteligența noastră colectivă. Fără instituții, fără reguli, ne lăsăm pradă haosului.

Au fost zile grele în care am trăit, uneori, sentimentul că am uitat de ce am pornit pe acest drum, din cauza polemicii și neîncrederii care s-au instalat în partid. Înțeleg că am intrat într-o criză de succesiune, prea repede. Demisia fondatorului partidului, la un an de la înființarea lui, nu este o situație ușoară, nici emoțional, nici politic. Dar dacă privim partea plină a paharului, o organizație se instituționalizează ca partid, dacă trece, cu bine, prin crizele de succesiune.

Îmi doresc să punem capăt la acest Congres acestei etape de creștere ca partid și să ne urmăm drumul, să împlinim visul, al nostru, al oamenilor care ne-au votat, al celor care au ieșit în stradă și al celor care nu se simt încă reprezentați.

România se află odată cu revenirea PSD la putere într-un moment de cotitură, poate cel mai dificil după căderea comunismului totalitar.

Vedem în jurul nostru o revenire a fantomelor autoritarismului, naționalismului și autarhiei. În fiecare zi, partidul conduds de Liviu Dragnea – a cărui ziua de naștere azi, îi doresc la multi ani, dar nu la conducerea României – PSD luptă pentru a cuceri un teritoriul pe care-l credeam definitiv câștigat pentru democrația liberală, pentru societatea deschisă și inclusivă. Nu este.

PSD vrea să-și subordoneze statul, până la ultimul funcționar, și justiția, demonizează antreprenorii străini, atacă societatea civilă. Suntem într-un război dus de forțele reacționare reprezentate de majoritatea PSD-ALDE împotriva românilor care-și doresc o societate europeană, modernă și prosperă. USR trebuie să fie în prima linie a acestei lupte. Nu mai putem pierde timp în controversele interne pentru că acest timp nu este al nostru, este al României care este în pericol să devină un stat eșuat.

Am încredere că fiecare dintre cei doi candidați la președinția partidului este pregătit să ducă această luptă pentru oamenii care au ieșit în stradă și pentru cei care ne-au votat.

Avem doi candidați valoroși, Dan Barna și Vlad Alexandrescu. Am lucrat foarte bine cu fiecare și sunt sigur că oricare dintre ei are capacitatea să conducă USR în următorii ani. Mai important decât numele noului președinte este să acceptăm cu toții rezultatul alegerii pe care urmează să o facem azi. Mai important decât numele noului președinte este ca mâine să construim împreună cu el un USR puternic, care să crească, care să fie agentul schimbării clasei politice și a României.

Voi continua să lucrez cu noul președinte, cu întreg Biroul Național, cu întreg Comitetul Politic Național și cu voi toți.
Vreau să ne urez succes nouă tuturor!.