Congres extraordinar USR. Discursul candidatului Dan Barna

Congres extraordinar USR. Discursul candidatului Dan Barna

Discurs de prezentare a candidaturii lui Dan Barna la președinția Uniunii Salvați România
Congresul extraordinar al Uniunii Salvați România
Poiana Brașov, 28 octombrie 2017

 

Dragi colegi, bună ziua,

Vă mulțumesc că sunteți atât de mulți aici. Este elementul care mă bucură cel mai mult.

În 2015, eram în deșertul Nevada. Și cum atunci când faci 40 de ani simți nevoia să faci lucruri, eu am decis să sar cu parașuta deasupra marelui canion. Sentimentul acela pe care l-am avut când am pășit în gol de la 5000 m este de nedescris. E exact sentimentul pe care îl am acum, în fața voastră în această ipostază. Nu exagerez, este o realitate.

Practic, am stomacul ghem.  Ca să fie foarte clar pentru că mulți m-ați întrebat ieri Unde e entuziasmul tău? Unde e atitudinea ta pozitivă cu care suntem obișnuiți? E în ghemul din stomac, presupun. Sunt convins că în perioada următoare, în lunile și în anii urmtători, îl voi readuce în această organizație, în măsura în care veți decide să mă susține la candidatura de astăzi. Îmi este un pic frică, este o realitate pe care o împărtășesc cu voi pentru că este un lucru pe care nu îl vedeam acum un an întâmplându-se în viața mea în niciun fel. Ce vreau însă să vă spun este că sincer cred că ceea ce fac acum merită și trebuie făcut. Nu atât pentru mine, cât pentru noi, pentru USR și ceea ce credem fiecare, dincolo de povestea personală, că trebuie să fie USR-ul.

Am toată încrederea, și cu asta îmi încep prezentarea, am toată încrederea că putem să devenim partidul acela pe care toată lumea îl așteaptă să existe și să fie în România. El este deja, se numește USR și suntem în pregătirile alea de la boxă, când poate nu toate echipamentele strălucesc și funcționează, dar mașina va ieși și va funcționa în raliu. Asta este ceea ce cred și astea erau primele gânduri pe care voiam să vi le adresez.

Sunt trei întrebări pe care în aceste săptămâni ni le-am adresat cu toții de multe ori: ce am făcut de am ajuns aici, și cu bune și cu rele, ce facem noi acum și mai ales întrebarea cea mai importantă la care acest Congres trebuie să dea un răspuns ce trebuie să facem de acum înainte. Prezentarea am încercat să o structurez pe aceste trei planuri, pe aceste trei întrebări. 

Prima dintre ele: ce am făcut?

Mie mi se pare că de la alegeri încoace noi am transmis în societate imaginea aceea a mașinilor cumva haioase care au prea mulți cilindrii, prea multe pistoane în raport cu caroseria. Cumva mi se pare că am fost un motor mai puternic decât cât de închegată era caroseria noastră de partid. Ne-am confruntat cu o serie de crize care chiar ne-au zdruncinat partidul, trebuie să fim transparenți și reali, au fost o serie de crize care chiar ne-au zdruncinat și partidul și au zdrunciat și o parte din încredere pe care societatea o are în noi. Asta este un lucru pe care trebuie să îl avem în vedere.

Ultima criză a fost cea mai dramatică, demisia președintelui fondator. Plecarea fondatorului dintr-o organizație, de orice fel, este în esență, în totdeauna, un moment critic al acelei organizații. Dacă ea se risipește, înseamnă că a fost doar un proiect de lider, dacă ea merge mai departe, înseamnă că liderul a reușit să o închege, să o structureze suficient de mult, ca ea să conteze mai departe în mediul ei, în cazul nostru în mediul politic din România.

Noi toți îi datorăm extrem de mult lui Nicușor Dan. Dincolo de simpatii, de antipatii, de opinii, este o realitate pe care istoria României o va reține. Nicușor Dan timp de zece ani a luptat pentru o idee care a făcut să se nască USR și care a făcut ca toți să fim aici, datorită acelui elan pe care Nicușor Dan l-a avut în societatea românească și în România. 

Nu am fost mereu de acord cu Nicușor, și cred că decizia de a-și da demisia a fost una greșită, dar ceea ce pot spune foarte clar este că  locul lui Nicușor Dan este în USR.  Avem nevoie de Nicusor si daca o sa am sprijinul dumneavoastra o sa fac tot ceea ce pot pentru a il convinge sa revina langa noi.

Ceea ce a urmat demisiei lui Nicușor arătă două lucruri. 

În primul rând, demisia a scos la lumină o falie adâncă în interiorul partidului. Falia aceasta nu este cum am etichetat-o noi una ideologică. Este o falie a lipsei de încredere. Noi i-am pus eticheta frumoasă de platformă celor două tabere, celorr două direcții spre care se îndrepta partidul. Realitatea, dacă ne gândim și admitem asta, nu ține de conflicte ideologice în interiorul partidului, realitatea vine dintr-o lipsă de încredere. Încredere pe care am pierdut-o unii în ceilalți.

Cel de-al doilea element care a fost scos la iveală de demisia lui Nicușor Dan, este legat de faptul că instituțiile USR, instituțiile așa cum au fost votate la Cluj, funcționează. Acesta este lucrul cel mai important. Referendumul a funcționat. Toate lucrurile arată că fundația, care sunt de acord că o pot îmbunătăți, este una corectă, una pe care putem construi. 80% din inițiative, indiferent dacă sunt economice sau politice, cum este cazul nostru, mor în primul an. Am trecut de primul an și eu consider că suntem în covalescență. Ceea ce e o performanță a noastră, a tuturor.

Merg la doua întrebare – Ce facem? Ce facem în această perioadă?

Mi se pare că acest Congres este crucial pentru că în USR și în orice structură politică, Congresul este singurul care poate să redea legitimitatea USR. Atât în interior, cât și în relația cu alegătorii și cu celelalte forțe politice. Congresul este singurul care poate să închidă acest scandal, aparent fără sfârșit, din interiorul partidului printr-un vot.

Este foarte important că ați decis să veniți 

Acest Congres trebuie să pună punct unei etape din istoria USR și trebuie să deschidă una nouă.

Spun asta pentru că…. luni, după congres (sună ca un titlu de film romanesc la Cannes) luni, după congres vom fi tot noi aceiași. Și în Parlament, și în consiliile din București, și în filialele din țară,  în aceeași Românie sufocată de un PSD hrăpăreț, și care așteaptă să ridicăm capul și să fim partidul acela nou și altfel care se uită către ea.

România este asaltată în aceste momente de o grupare infracțională organizată care are ca principală preocupare cum să poată fura banii publici  fără ca brațul justiției să o mai deranjeze. România se află sub asaltul cumetrilor, nașilor, nepoților, amantelor, sub asaltul imposturii și ticăloșiei.
 
Știu că cei mai mulți dintre noi am intrat  în lupta aceasta din credința că această ţară merită și poate fi salvată de modul de a face politică a la PSD și PNL. Chiar dacă în câte-o zi unii poate mai uităm,  de asta suntem aici, acesta este obiectivul nostru real și atâta timp cât acest obiectiv va fi fundamentul pe care clădim, acest partid va avea șansa și capacitatea să fie pentru România alternativa politică decentă , de meritocrație și de onestitate.

De câte ori am ridicat capul de la atenția la noi înșine, am arătat că suntem puternici și competenți și ne ridicăm la așteptările alegătorilor noștri chiar așa tineri politicieni cum ne aflăm. La Ordonanța 13  împreună am dovedit că suntem o echipă redutabilă, capabilă să se ia la trântă cu orice adversar politic.  Mai dau câteva exemple din sfera lui acel “ Ce face dom’le USR-ul?” : Iscusința lui Stelian Ion care a reușit printr-o întrebare bine fundamentată să îl pună pe Tudorel Toader în poziția de a explica public cum Curtea Constituțională a domnului Dorneanu încalcă propria jurisprudență sau ambiția lui Cristian Seidler în amendarea legii salarizării a generat rezultatul transparentizarii pe  bune a salariilor din sectorul public sau consecvența Florinei Presadă a blocat schimbarea majorităților în deciziile privind patrimoniul la consiliile locale sau progresul lui Claudiu Năsui, care reușește prin intervenții muncite să destructureze minciunile economice ale PSD sau fermitatea lui Cristian Ghinea, cu intervențiile sale acide, continuând lupta împotriva PSD în Parlamentul României sancționând ferm tentativa PSD de a se substitui Justiției sau intransigența lui Emanuel Ungureanu împotriva corupției din sănătate sau profesionalismul lui Cătălin Drulă reușind demiterea șefului ANCOM care distrugea o instituție strategică sau expertiza lui Adrian Wiener cu prima lege marca USR sau îndărătnicia lui Mihai Goțiu care rezistă pentru toată Roșia Montana sau seriozitatea Silviei Dinică în reprezentarea Romaniei sau eleganța Roxanei Wring și a Anei Ciceală în luptele aproape de gherilă din consiliul general…. și aș putea continua cu numele majoritatii colegilor parlamentari sau consilieri.   

Resursa pentru schimbarea României este astăzi în USR. Chiar ține de noi să punem interesele noastre comune şi ale societății deasupra simpatiilor personale sau dezamăgiri de moment.
 

Și ajungem la cea de-a treia intrebare – Ce urmează să facem în USR?

Eu am încredere că suntem capabili să reușim ceea ce ne-am promis, să luptăm ca întreg pentru România pe care o dorim.  Nu există vreo scuză dacă eșuăm. Nu vor fi de vină liberalii sau „nicuşoriştii” sau progresiștii sau orice altă etichetă ne punem unii altora. Vom fi de vină noi toți. Și nu va fi numai eșecul nostru. Dacă USR se risipește, fiecare dintre noi își va fi pierdut niște luni sau ani din viață, asta am putea digera. Dar mai grav, vom fi irosit și  noi, din nou, speranțele unei generații întregi că se poate naște un partid politic care să nu fie o frântă aripă tânără de PSD sau PNL

De aceea, vă chem pe toți să lăsăm deoparte luptele noastre interne pentru orgoliu și să vedem miza reală a acestui Congres – să relansăm lupta USR pentru schimbarea României. 

Pentru că USR este astăzi, dincolo de toate sincopele noastre, partidul decent de opoziție al României. Realitatea este că suntem singurul partid cu adevărat de opoziție. Noi suntem în opoziție în Parlament, în Consiliul General al Municipiului București, în consiliile de sector, în toate orașele și comunitățile în care suntem prezenți cu filiale. 

Noi nu am făcut nicăieri blaturi cu PSD-ul sau cu PNL-ul ca să mai câștigăm vreun consilier local sau poate vreun director prin vreo prefectură sau vreun viceprimar. Și asta nu e puțin lucru. Suntem partidul oamenilor, nu al funcțiilor, al contractelor cu statul sau al sinecurilor politice.  

USR este o mișcare politică născută din protest, care ani de zile a rezistat presiunilor administrației publice, indiferent ce culoare politică a avut ea. O mișcare ale cărei rădăcini sunt adânc înfipte în societatea civilă din România.

În anii până la următoarele alegeri, trebuie să refacem această legătură organică cu societatea din care ne-am născut. Trebuie să reluăm lupta cu administrația în numele oamenilor și al comunităților. 

Să folosim puterea pe care am câștigat-o la alegerile de anul trecut pentru a pune și mai multă presiune pe guvern, pe primari, pe celelalte partide. 

Există o singură cale pentru a recâștiga încrederea oamenilor și pentru a extinde susținerea USR la nivelul țării – să ne întoarcem în stradă, alături de oameni. Să preluăm problemele lor și să mergem să ne batem pentru rezolvarea lor. 

Și nu vorbesc aici despre o revoluție. Nu spun să ne legăm cu lanțuri și să dăm foc. Sunt lucruri simple și foarte eficiente pe care le putem face. Unele dintre filialele nostre din țară au deja proiecte  de succes pe care trebuie doar să le multiplicăm: Monitorul de politici locale la Cluj, scanarea achizițiilor din SEAP dezvoltată la S3 de Florin Pop, Aplicația pentru Monitorizarea șantierelor de către cetățeni la Timiș, sau elanul colegei Mihaela Safta de la Corabia pentru HCL de plantare a 140 de stejari  sunt doar câteva exemple .

Toate aceste lucruri pe care le-am făcut în acest an arată că, în ciuda a ceea ce spun mulți dătători cu părerea, USR este un partid activ cu o resursă umană extraordinară și de neîntâlnit în restul clasei politice.

Ceea ce ne lipsește deocamdată este o infrastructură care să transforme această resursă umană grozavă într-un adevărat mecanism al schimbării. 

Asta este marea provocare a USR de luni după congres. Să transforme entuziasmul și competențele oamenilor într-un instrument al schimbării reale. Asta înseamnă să transformăm USR dintr-o mișcare politică într-un partid. 

Spre deosebire de o mișcare politică, așa cum a fost USR anul trecut, un partid are capacitatea să convertească energia oamenilor într-o mecanism sustenabil și permanent. 

O mișcare politică trăiește pentru un obiectiv precis. USR a trăit anul trecut ca să intre în Parlament. Ca să ducem alt fel de oameni în Parlament. Ca să spargem monopolul asupra puterii politice pe care îl dețineau aceleași partide și aceiași oameni de 27 de ani. 

Și am reușit să facem asta. Noi. Împreună . Exact acești NOI .

Imediat după alegeri a devenit însă evident că pentru a putea duce mai departe misiunea mișcării trebuie să creăm un mecanism cu fundamente solide. 

Am făcut primul pas la Cluj, când am definit statutul și organismele USR. 

Astăzi vreau să facem încă un pas și vă cer , nu formal, nu politic, vă cer  să oprim războiul civil USR vs. USR. E timpul să punem punct. Să ne recunoaștem greșelile și sa reînvățam sa avem încredere unii în ceilalți. Să ne uităm la ce ne apropie și nu la ce ne desparte. Sa ne comportam ca adulți și nu ca puști cu cornete. Să devenim noi cei care impunem agenda și nu victimele agendei altora. Sa decidem ce este intradevar cel mai important – lupte interne bazate adesea pe neintelegeri, orgolii ranite sau greseli mai degraba tipice unor adolescenti sau sa castigam primaria Bucurestiului, sa transformam clasa asta politica toxica si sa reusim sa redevenim inspirationali pentru cei care au iesit cu sutele de mii in strada?

Obiectivele pe care vi le propun pentru următorii doi ani se referă tocmai la intarirea noastra ca si grup de oameni onesti, destepti, patrioti si consolidearea  acestui mecanism a cărui construcție am început-o la Cluj. Sper că împreuna putem transforma USR-ul într-o mașină eficientă și redutabilă, pe care nu o mai zgâlțâie propriul motor și care să fie capabilă de două lucru: unu, să se bată pentru problemele comunităților; doi, este o provocare pe care v-o propun să avem să dea României un prim-ministru la următoarele alegeri parlamentare. 

Ultimii 18 ani i-am petrecut în domeniul managementului de proiect, ducând de la semnarea contractului de finanțare până la plata finală peste 400 de proiecte în calitate de consultant al Comisiei Europene și ulterior în calitate de antreprenor. Succesul fiecărui proiect a ținut de două ingrediente: o structură funcțională de proiect și resurse umane de calitate.  

Am văzut mai sus că avem resurse umane de foarte bună calitate. Înseamă că trebuie să ne definim structura, programul.

Programul pe care vi-l propun, de transformare a USR din mișcare politică în partid, se bazează pe trei piloni principali.

În primul rând, este foarte important lucru asta, respectul față de regulile și deciziile partidului. La fel cum cred că o democrație poate să funcționeze numai într-un stat de drept, la fel cred că un partid poate să funcționeze numai într-o structură în care regulile sunt respectate. În momentul în care decidem să nu ne mai respectăm regulile, nu avem cum să avem perspectivă de partid.

Ca să ne putem respecta între noi, ca să le putem cere celorlalți să ne respecte, atunci noi trebuie să ne respectăm Statutul și organismele. Dacă vrem să fim ceva mai mult decât un ONG cu parlamentari și consilieri, atunci trebuie să respectăm statutul și deciziile organismelor USR.  

Iar prima îndatorire a președintelui USR este să fie garantul respectării regulilor în interiorul partidului. 

Și vreau să-i mulțumesc în mod special lui Levi pentru felul în care a îndeplinit acest rol în perioada cât a fost președinte interimar. Levi a reușit mult mai mult decât să gestioneze partidul într-o perioadă extrem de dificilă. A reușit să stabilească un model, un standard pe care toți președinții USR de-acum înainte vor trebui să-l îndeplinească. Mulțumesc, Levi!

Dar, respectul față de reguli nu înseamnă că nu trebuie să vorbim între noi. De fapt, cred că ceea ce a lipsit USR-ului în ultimele luni a fost un dialog real între grupările din partid.

De prea multe ori ne-am aruncat să ne rezolvăm diferențele de opinie prin vot, în loc să încercăm să purtăm înainte un dialog. În loc să încercăm să mediem diferențele dintre noi, am încercat să le tranșăm la vot.

Sigur, votul este important. Dar el va lăsa întotdeauna în urmă un pierzător. E important să se schimbe. În măsura în care vor reuși să avem un dialog, votul va deveni unul formal.

Eu văd aici al doilea atribut fundamental al președintelui USR – să fie exponentul dialogului, să aibă capacitatea să medieze între părți. 

În interiorul partidului vom avea întotdeauna grupări diferite. Acum suntem împărțiți în nicușoriști, liberali, progresiști, conservatori, moderați și așa mai departe. Peste un an sau doi, sunt gata să fac pariu cu voi, unele grupări vor dispărea și vor apărea altele noi. Este normal. Și este de dorit să se întâmple așa. Această diversitate de opinii și de curente este resursă noastră principală, a USR-ului, nu un dezavantaj. El a fost un dezavantaj în această perioadă pentru că nu am știut să gestionăm diversitatea. Și cred că a venit momentul să învățăm să facem politică împreună, nu unii împotriva celorlalți. 

Metoda prin care putem face asta este cea a dialogului și a medierii. 

Am propus în programul meu organizarea de întâlniri informale, transparente, între diferitele grupări din partid de fiecare dată când în dezbatere sunt teme care ne pot dezbina. 

Nu vorbesc despre înțelegeri subterane, pe sub masă, toate lucrurile trebuie să se întâmple transparent, la vedere într-un proces de dialog normal care să funcționalizeze și ședințele de BN sau CP , în care ar ajunge deciziile rezultate din respectivul dialog.

Președintele USR trebuie să fie acest mediator între grupările din partid. Trebuie să aibă capacitatea să depășească diferențele și să ne unească pe toți în spatele aceluiași obiectiv.

Al treilea pilon este extinderea partidului. Și când spun extindere, mă refer la două lucruri. 

Pe de-o parte este extinderea geografică. Până la următoarele alegeri locale, USR trebuie să deschidă filiale în toate orașele din România și în cât mai multe comune. USR trebuie să fie acolo unde sunt oamenii, unde ei se confruntă cu probleme și au nevoie de ajutor. 

Pe de altă parte, extinderea înseamnă deschiderea partidului către oameni noi. USR are această resursă incredibilă care este capacitatea de a atrage oameni valoroși din societate. Nici PSD, nici PNL nu pot face acest lucru. Sunt partide uzate morale, partide compromise, partide care învârt pe funcții aceiași oameni și aceleași obiceiuri. 

USR poate să aducă alături oameni competenți, oameni care au reușit să facă ceva în viața lor, oameni din toate mediile sociale și profesionale. Oameni care își doresc să schimbe ceva în viețile lor și în comunitățile în care trăiesc.  Avem nevoie sa fim mult mai atenti in a atrage si a sustine femeile in societatea romaneasca, in a ne dezvolta o strategie pentru a atrage alaturi de noi pe cei care sufera din cauza dizabilitatilor, in a castiga sustinerea celor din rural si a pastra si intari sustinerea celor care lucreaza in coorporatii.

Iar deschiderea nu trebuie să fie doar către oameni noi. Deschiderea trebuie să fie și către idei noi, către proiecte dezvoltate de organizații profesionale sau din sectorul non-profit, către asociații profesionale sau grupuri de inițiativă comunitară. Ro100 este un astfel de exemplu, Pentru Iași este un astfel de exemplu, promovând aceleași valori modernizatoare și pro europene.  

În jurul nostru este o întreagă lume care se muncește și se zbate, la fel ca noi, pentru schimbarea României. Este lumea din care USR a luat naștere. Este lumea pe care trebuie să o aducem din nou alături de noi. 

Sintetizez: respect față de reguli, dialogul intern și extinderea, acestea sunt direcțiile principale pe care vi le propun ca să transformăm USR într-un partid adevărat. 

Și mai un element. Pentru ca USR să devină acel mecanism solid și eficient, partidul trebuie să se profesionalizeze. 

Nu trebuie să ne propunem să devenim “politicieni” de meserie. Trebuie să devenim profesioniști care fac politică. E o distincție importantă

Trebuie să îi dăm partidului acele departamente și structuri profesionale care să crească capacitatea USR de a furniza soluții la problemele concrete și la provocările cu care se confruntă România. 

Și trebuie să facem asta nu numai în Parlament sau la nivelul Consiliului General al Municipiului București. Trebuie să facem asta în fiecare filială teritorială, trebuie să facem asta acolo unde partidul intră în contact cu oamenii. Dacă devenim mai buni și mai performanți, încrederea oamenilor în noi va crește.

Trebuie să împărtășim din experiența Bucureștiul în lupta cu administrația publică, din experiența de activism civic a Clujului, din experiența de implicare comunitară a Iașiului sau a Brașovului. 

Trebuie să încetăm să mai funcționăm izolat.

Trebuie să luăm experiența pe care am avut-o la alegerile parțiale, când colegi din alte filiale au descins în orașele și comunele unde am avut alegeri pentru a-i susține pe colegii de acolo. Și trebuie să integrăm toată această experiență latentă într-o platformă resursă disponibilă tuturor filialelor.

Cele mai bune proiecte pe care le-am implementat le-am făcut în parteneriat cu oameni pe care am avut ocazia sa-i instruiesc în cursuri de formare unde schimbul de bune practici a dus de cele mai multe ori la noi proiecte de succes.

Dacă te uiți din afară la USR, la oamenii care compun această uniune, la experiențele și competențele pe care chiar le avem, îți este imposibil să înțelegi cum toate aceste resurse incredibile se pierd într-o luptă absurdă și inexplicabilă. 

Noi suntem ca o echipă de fotbal formată din super vedete, care sunt incapabile să joace împreună. Fiecare dintre voi cei din sală, fiecare dintre cei de acasă sunteți oameni grozavi, fiecare dintre noi, luat individual, este un super-jucător. De-aia mai și reușim câte un dribling spectaculos în parlament sau câte o execuție de senzație în consiliu sau într-o filială. Dar ca echipă jucăm prost și ne mai dăm și autogoluri. 

Eu vreau ca USR să devină o echipă construita pentru a castiga meciul si nu faza cea mai spectaculoasă, o echipă cu vedete, dar recunoscută în primul rând datorită jocului colectiv extrem de bine organizat, în care talentul individual este așezat într-un mecanism care funcționează. 

Eu vreau să transformăm USR într-un mecanism politic redutabil și funcțional. Vreau să-l transformăm într-un partid adevărat. Vreau ca USR să redevină inspirational. Sa fie ceea ce fiecare dintre noi a visat ca o sa fie.  Partidul care schimba Romania. Partidul care reformeaza felul in care se face politica. Partidul de care nu numai noi dar si marea majoritate a romanilor vor fi mandri!

 Acesta este drumul pe care eu, Dan Barna va invit astăzi să mergem impreună.