De ce a votat USR pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic în Târgu Mureș

De ce a votat USR pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic în Târgu Mureș

Uniunea Salvați România a votat astăzi pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic în Târgu Mureș. Parlamentarii USR au votat pentru toleranță și multiculturalitate într-o Românie modernă. Pentru că USR este un partid altfel, care refuză să intre în jocul politic al partidelor vechi ce promovează un naționalism periculos, pe alocuri extremist.

”De 27 de ani, politicienii români și maghiari speculează etnic orice fel de proiecte în Parlament, deși în România anul 2017 interesele cetățenilor și ale comunităților ar trebui să fie mai presus de interesele electorale. Problemele maghiarilor sunt aceleași ca și ale românilor. Și ei au nevoie de școli, spitale, autostrăzi. USR a votat astăzi proiectul UDMR fără să facă vreo înțelegere politică, din convingerea că elevii din Târgu Mureș au dreptul la învățământ confesional. PSD și ALDE nu ar fi votat astăzi acest proiect dacă nu ar fi făcut un troc politic cu UDMR pentru a trece legile justiției. Dar și românii și maghiarii au nevoie de un stat de drept puternic cu o justiție funcțională”, a declarat vicepreședintele USR Elek Levente.

USR este un partid alternativă nu numai pentru români, dar și pentru maghiari sau alte minorități din România. Ne propunem să reprezentăm în mod corect toți cetățenii acestei țări și să respectăm drepturile și libertățile tuturor. Ca un adevărat partid modern ce luptă pentru consolidarea democrației în România, ca parte dintr-o Europă diversă dar unită.

Deputata USR Lavinia Cosma a ținut un discurs în Parlament în care a explicat votul USR. O problemă care ar fi trebuit rezolvată local a ajuns în Parlament din dorința politicienilor de speculare în scop electoral.

Discursul integral:

”Sunt convinsă că sunt mulți parlamentari în sală care nu știu despre ce este vorba în cazul Liceului Romano-Catolic de la Tg Mures. Au fost atât de multe manipulari, încât s-a uitat de unde am ajuns aici.

A fost vorba de un troc politic intre UDMR si autoritatile locale, intre romani si maghiari. Asa cum se intampla de 27 de ani incoace.

De 27 de ani, la Tîrgu Mureș, politicienii români și maghiari speculează etnic orice fel de alegeri, atât UDMR cât si majoritatea partidelor românești au avut un discurs naționalist, pe alocuri extremist. Cred că în 2017 trebuie să avem un discurs echilibrat și să punem pe primul loc copiii comunității noastre.

Am votat în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic, după cum se știe această situație este una veche, si aparent complexă și complicată. In fapt, asa transmis si s-a manipulat pastfel incat UDMR sa iasa in piata publica si sa strige Am invins.

Este o problema care ar fi trebuit rezolvata local. Insa, dorinta de speculare in scop electoral ne-a adus azi aici.

Nu avem nicio legatură cu nicio înțelegere între UDMR, PSD și ALDE, ci pur și simplu mă interesează ca acești copii să beneficieze de educația pe care o merită și pe care și-o doresc. Potrivit legii, acești copii au dreptul la învățământ confesional.

Faptul că această situație de la Tîrgu Mureș este nerezolvată de atâta timp, ne arată incapacitatea celor de la UDMR de a pune mai presus de jocul politic interesul acestor copii.

Ceea ce se intampla azi, este exemplul perfect de creare de tensiuni. Si nu noi cream aceste tensiuni. Noi vrem sa rezolvam o situatie creata de unii dintre dvs, prezenti aici in sala.

Ne interesează, de asemenea, soarta elevilor de la Colegiul Național Unirea, de aceea am insistat să fie introdus un amendament potrivit căruia Liceul Teologic Romano-Catolic va fi înființat la adresa strada Mihai Viteazu nr. 15, Corpul B, ca să nu existe neclarități, discuții, negocieri sau șantaje ulterioare.

Totodată consideram că soluția pentru elevii de la Colegiul Național Unirea, cât și pentru toți elevii din municipiul Tîrgu Mureș este construcția unui campus școlar nou.

Să ne luptăm pentru niște spații vechi, pe punctul de a se dărâma peste copii, în loc să ne gândim și să lucrăm pentru ca aceștia să învețe în clădiri noi, cu dotări moderne, adică să aibă parte de un învățământ demn de secolul XXI, este o altă dovadă de dezinteres față de generațiile viitoare.

Votam azi pentru  niste copii care vor sa meargala scoala. In loc discutam si sa avem strategii despre cum sa-i aducem pe toti copiii la scoala, indiferent de etnie, discutam de ce vrem sa mearga copiii maghiari la scoala.

Problemele maghiarilor sunt aceleasi ca si ale noastre. Si ei au nevoie de scoli, spitale, autostrazi.

Nu votam azi ca maghiarii sa plece cu Arcealul in spate si nici faptul ca la Târgu Mureș să nu se poata cumpara paine in limba romana. Votam azi in favoarea unor copii. Acest lucru nu ne tradatori de tara, ci ne face oameni responsabili de ceea ce se intampla in tara, indiferent ca vorbim de romani, maghiari sau romi.

Mesajul nostru, transmis astăzi, vreau să se audă tare și răspicat, votam “pentru” mai presus de jocuri politice și manipulări etnice! Am militat și militam pentru multilingvism, multiculturalitate într-un stat național”.

Deputatul Cristian Ghinea a făcut o postare pe Facebook în care a dat mai multe explicații despre votul de astăzi și relația USR cu cetățenii maghiari din România.

”USR este primul partid civic din România, care depășește capcana naționalismului. În această capcană, partidele românești votează contra maghiarilor din principiu – să nu le dăm nimic, că ne fură Ardealul – iar UDMR negociază cu toate partidele românești susținere pentru mizeriile din Parlament. Care partide românești devin brusc ”tolerante” când au nevoie de voturile UDMR. Că așa e politica de la noi. PSD și UDMR își alimentează reciproc naționalismul, dar fac afaceri împreună și se acoperă legal. UDMR își trădează prin omorârea justiției propriul electoral. Maghiarii și românii au nevoie de un stat de drept. UDMR le spune maghiarilor că e nevoie de asemenea trocuri mizerabile, altfel sunt asupriți de români. Soluția la UDMR este USR. Îi așteptăm pe prietenii noștri maghiari în USR – un partid civic, european, modern, ca să construim împreună acea Românie normală, de care să fim toți mândri”, a scris deputatul USR Cristian Ghinea pe Facebook.