Tudose vrea să anuleze singura realizare a Guvernului PSD-ALDE din promisiunile pentru diaspora

Tudose vrea să anuleze singura realizare a Guvernului PSD-ALDE din promisiunile pentru diaspora

 

Premierul Mihai Tudose vrea să anuleze singura realizare a guvernului PSD-ALDE din cele nouă promisiuni pentru diaspora cuprinse în programul electoral. Înființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni va rămâne doar pe hârtie dacă restructurarea guvernului se va face, iar MRP va trece în subordinea Ministerului Afacerilor Externe.

”Prin decizia sa, premierul Tudose confirmă ineficienţa MRP și dezinteresul Guvernului pentru românii din diaspora și comunitățile istorice. Modul de funcționare al Ministerului trebuia eficientizat, dar acesta nu trebuie desființat după doar un an. Nu poți face așa ceva, mai ales în Anul Centenar. Astfel de experimente sunt iresponsabile”, a declarat Matei Dobrovie, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

În acest an, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni trebuia să organizeze acțiuni de anvergură în cadrul programului “Centenarul 2018”, în țările unde există comunități semnificative de români. Guvernul PSD-ALDE a tratat însă cu superficialitate acest program care nu are un buget, iar criteriile de selecție a proiectelor ce vor fi finanțate de stat sunt destul de vagi, ceea ce ridică semne de întrebare legate de transparență și eficiență.

Pe de altă parte, până în prezent, MRP nu a reușit să încurajeze și să sprijine asociațiile de români din străinătate și nici nu a susținut proiecte și programe de anvergură destinate cunoașterii drepturilor pe care românii le au în țările de reședință. Un exemplu elocvent este că România a trimis un singur atașat de diaspora în Marea Britanie pentru informarea cetățenilor români despre efectele ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

”Brexit-ul va avea cu siguranță repercusiuni asupra comunității românești de acolo. Din păcate, MRP nu a reușit să vină în sprijinul românilor din Marea Britanie, ale căror probleme, de cele mai multe ori, se datorează dificultăților privind accesul la informații. Demersurile MRP de a deschide infochioşcuri nu au avut rezultate palpabile, motiv pentru care informarea românilor aflați în Regat este în continuare deficitară”, a explicat deputatul USR Matei Dobrovie.

La fel de ineficiente au fost şi demersurile făcute de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în relația cu autoritățile italiene în vederea prevenirii supunerii cetățenilor români la tratamente inumane și de tortură pe teritoriul Italiei. Până în prezent, Centrul-pilot pentru victimele exploatării prin muncă nu a devenit funcțional în Vittoria, Regiunea Ragusa. Acest centru de sprijin şi asistenţă pentru victimele traficului de persoane urma să fie dublat de operaţionalizarea unor unităţi mobile capabile să ofere asistenţă în teren, servicii de consiliere, informări adecvate fiecărui caz, precum şi asistenţă medicală. În prezent, Ambasada României în Republica Italiană dispune de un atașat de afaceri interne și doi atașați pentru probleme de muncă şi sociale. Niciunul dintre aceștia nu se află însă în permanență în Sicilia şi Calabria, acolo unde au fost identificate focarele de sclavie din ultimul an.

În general, Guvernul PSD-ALDE nu a avut ca prioritate simplificarea procesului de integrare a românilor în țările unde trăiesc, studiază sau lucrează și nici oferirea unor oportunități pentru a se întoarce în țară. USR face apel la premierul Mihai Tudose să trateze cu seriozitate politicile pentru diaspora, mai ales în contextul Anului Centenar.