Președintele USR, Dan Barna, întâlnire de lucru la Bruxelles cu Comisarul European pentru Justiție, Věra Jourová

Președintele USR, Dan Barna, întâlnire de lucru la Bruxelles cu Comisarul European pentru Justiție, Věra Jourová

 

Prezent la lucrările Săptămânii Parlamentare Europene Președintele USR, Dan Barna, a avut astăzi o primă întâlnire de lucru la Bruxelles cu Comisarul pentru justiţie, drepturile consumatorilor şi egalitate de gen doamna Věra Jourová.  

Principalele teme discutate au fost eficiența sistemelor judiciare în UE și riscurile actuale, importanta valorilor europene,  pregătirea pentru următorul ciclu financiar și președinția Consiliului.

În cadrul discuției a fost reiterat faptul că, așa cum a declarat Președintele Jean-Claude Juncker, Comisia Europeană și-a propus eliminarea MCV pentru România până la finele actualului mandat (2019). Totodată însă, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorările în privința legilor justiției din România și așteptările privind îndeplinirea recomandărilor din MCV.  

Cu privire la întărirea mecanismelor prin care se poate face o evaluare obiectivă a calității sistemelor de justiție din toate statele membre, s-a discutat despre rolul pe care ar putea sa îl aibă Tabloul de bord al UE pentru justiţie (Justice Scoreboard) drept un astfel de instrument ce trebuie îmbunătățit și utilizat pe scară largă. De asemenea, discuțiile de pregătire a noului MFF (Cadrul financiar multi-anual)  vor include și considerente privind justiția în statele membre, ca un răspuns la nevoia de a asigura justețea utilizării banilor europeni.

Comisia Europeană este în procesul de operaționalizare a noului Birou al Procurorului Public European, proces care trebuie încheiat până în 2020. Acest proces vizează inclusiv procesul de selecție al procurorilor europeni, iar România luând parte la BPPE are deci posibilitatea de a fi reprezentata în conformitate cu procedura din Regulamentul BPPE.

“Am avut ocazia de a-i prezenta doamnei comisar Jourová poziția USR de cel mai  pro european partid din spectrul politic național cu o agenda fermă anticorupție, dedicată susținerii statului de drept și principiilor democratice europene. Am avut și în cadrul acestei întâlniri confirmarea faptului că realitățile politice din România, mai ales pe subiectul actual al asaltului PSD-ALDE asupra justiției din aceste luni, sunt foarte bine și corect cunoscute la nivelul Comisiei Europene. A fost o întâlnire reușită deschizând foarte bune linii de dialog pentru temele viitoare ale agendei europene în domeniul justiției”, a declarat președintele USR, Dan Barna, după întâlnirea cu comisarul pentru Justiție, Věra Jourová.

De-a lungul celor trei zile la Bruxelles, agenda președintelui USR mai include întâlniri cu oficiali din cadrul instituțiilor europene, atât la nivel de Parlament European, Comisia Europeană, Consiliul UE cât și din cadrul familiilor politice europene.