USR contestă din nou la CCR proiectul de modificare a Legii referendumului

USR contestă din nou la CCR proiectul de modificare a Legii referendumului

 

USR împreună cu PNL și PMP vor sesiza, din nou, Curtea Constituțională cu privire la proiectul care modifică Legea referendumului. Prin acest demers partidele de opoziție nu blochează organizarea niciunui referendum la nivel naţional.  

În opinia USR, PSD manipulează opinia publică și foloseşte pretextul iniţiativei cetăţeneşti de modificare a Constituţiei pentru redefinirea familiei ca să adopte un proiect de lege care elimină din prerogativele preşedintelui României.

„Să fie foarte clar: PSD foloseşte pretextul iniţiativei cetăţenilor privind modificarea Constituţiei în chestiunea reglementării familiei pentru a modifica legea referendumului, care era o lege foarte corectă din punctul nostru de vedere, şi pentru a mai tăia din atribuţiile preşedintelui. Unul din mecanismele pe care de un an şi jumătate le serveşte PSD este acela de a slăbi toate celelalte instituţii în speranţa că prin Guvern şi Parlament se va putea merge spre modul de guvernare din Polonia şi Ungaria. Practic, este un atac la statul de drept folosindu-se chestiunea referendumului pentru familie”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Este important ca cetățenii să înțeleagă că proiectul de lege adoptat astăzi în Camera Deputaților nu se referă la referendumul pentru redefinirea familiei și nu are niciun fel de impact asupra cursului acestei inițiative cetățenești, pe care coaliția PSD-ALDE o amână fără nicio justificare.

USR sesizează CCR pentru că proiectul de lege nu respectă exigențele de claritate și previzibilitate ale legii, impuse de principiul constituțional al securității juridice. Textul proiectului cuprinde exprimări vagi, interpretabile, care vor putea genera confuzie în practică.

„Textul pe care l-a votat Senatul și care a fost propus spre adoptare și în Camera Deputaților este, așa cum a remarcat și președintele României, unul neclar și elaborat defectuos. Este de neacceptat să votăm astfel de texte în Parlamentul României pentru că ele vor fi folosite pentru toate referendumurile ce se vor organiza în viitor”, a explicat deputatul USR Stelian Ion în plenul Camerei Deputaților.

USR a formulat amendamente pentru a clarifica exprimările din proiectul de lege, dar acestea au fost respinse de majoritatea PSD-ALDE.

La finalul anului trecut, PNL și USR au mai sesizat Curtea Constituțională cu privire la acest proiect de lege care inițial propunea ca data organizării unui referendum pentru revizuirea Constituţiei să fie stabilită de Guvern, încâlcând astfel competenţele constituţionale ale Parlamentului. Sesizarea a fost admisă cu unanimitate, iar proiectul s-a întors în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia CCR, după care trimis către președinte care a solicitat reexaminarea lui.