Scrisoare deschisă către Guvern: Oferiți ocazia României să fie o țară europeană

Scrisoare deschisă către Guvern: Oferiți ocazia României să fie o țară europeană

Uniunea Salvați România transmite o scrisoare deschisă către reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul de Interne și Ministerul Apărării Naționale de a participa la efortul european de ajutor al Greciei și Suediei. În urma incendiilor care au provocat zeci de morți și sute de răniți, este necesar ca România să participe la o intervenție comună, europeană.

Mai mult, facem un apel către Guvern pentru ca în contextul noului Cadru financiar european, România să pledeze pentru creșterea dotărilor din Mecanismul european de protecție civilă. USR consideră că actuala sumă de 1 miliard de euro pe an este insuficientă în contextul schimbărilor climatice.

“România trebuie să arate, acum mai mult ca niciodată, solidaritatea de membru european. Atât Grecia cât și Suedia au nevoie de sprijinul nostru, realitatea din cele două țări poate fi depășită doar cu un ajutor colectiv. Fac un apel către autoritățile române să ofere României ocazia de fi un membru european și să acorde sprijin autorităților elene și celor suedeze. De asemenea, fac un apel și pentru consolidarea Mecanismului european de protecție civilă, având în vedere provocările pe care le resimțim din cauza încălzirii globale. Solidaritatea este singura garanție a Europei unite”, a declarat Dan Barna, președintele USR.

De-a lungul parcursului său european, România a fost ajutată în repetate rânduri prin intermediul Mecanismului european de protecție civilă. Inundațiile din 2008 și 2010, criza imunoglobulinelor din 2018, precum și alte situații critice au constituit momente când România a cerut și primit ajutorul celorlalte state europene. Acum este momentul ca și România să arate solidaritate cu națiunile europene.

USR îndeamnă și reprezentanții mediului privat de a sprijini cu cele necesare efortul european de limitare a întinderii incendiilor.

Totodată, USR trage un semnal de alarmă asupra fenomenelor meteorologice extreme cauzate de încălzirea globală, combaterea combaterea acesteia trebuie inclusă în toate politicile guvernamentale. Un prim pas necesar pentru România ar fi găsirea unor soluții pentru înnoirea înzestrării naționale în materie de protecție civilă, tocmai pentru a depăși astfel de situații de criză, dacă țara noastră s-ar afla într-o situație gravă datorată unor fenomene meteorologice extreme.