USR acționează în instanță primăria Constanța

USR acționează în instanță primăria Constanța

Uniunea Salvați România va acționa în instanță primăria Constanța în urma anulării a 6.000 de semnături pentru inițiativa civică Fără Penali în funcții publice, dintr-un total de 19.000, fără nicio explicație. Astfel, primăria municipiului Constanța le fură cetățenilor dreptul de a solicita o țară fără condamnați penal.

“Suntem nevoiți să acționăm în instanță primăria Constanța. Vom verifica listele cu semnăturile anulate și dacă vom constata că există nereguli, că au fost oameni șterși de pe liste, este posibil să depunem plângeri penale inclusiv pentru abuz în serviciu. Dreptul de a iniția proiecte legislative, inclusiv de revizuire a Constituției, este un drept reglementat de lege. Să ți se încalce acest drept printr-un abuz este de neacceptat“, a declarat deputatul USR de Constanța, Stelian Ion.

Și în alte județe sunt probleme în privința validării semnăturilor. La Maglavit, județul Dolj, primarul invocă nerespectarea GDPR, un motiv fantezist deoarece acest regulament nu se aplică inițiativelor cetățenești de modificare a Constituție. Și în comuna Bascov, județul Argeș, primarul refuză efectiv validarea semnăturilor, invocând probleme false cu împuternicirile făcute de comitetul de inițiativă.

În fața acestor provocări, USR lansează un apel către funcționarii publici, deoarece ei sunt primii care fac verificările și își pun semnătura pe liste, și îi îndeamnă să nu asculte de dispozițiile politice ale șefilor lor, să nu fie obedienți, pentru că vor fi primii care vor răspunde pentru aceste abuzuri. Deseori, primarii își deleagă atribuțiile către funcționarii publici pentru a se pune la adăpost în cazul unor plângeri, iar USR crede că mulți primari vor acționa în acest mod și de această dată.

Depunerea semnăturilor la Parlament va avea loc în două zile, pe 20 și 21 septembrie. Deși termenul de validare a semnăturilor de către primării expiră pe 20 septembrie, membrii USR au primit înștiințări din partea unor instituții că vor mai prelungi termenul cu câteva zile.

“Fără Penali este sub asediu, continuăm lupta pentru fiecare semnătură. Joi și vineri vom aduce semnăturile în Parlament și apoi vom da curs plângerilor împotriva primarilor. Aceștia țin captive semnături și decid în mod asumat să nu respecte legea. Subliniez că primarul trebuie să ateste doar două lucruri, că semnatarul are drept de vot și domiciliul în județul precizat, orice altă acțiune este o interpretare greșită și un abuz în serviciu. Primarii decid în mod asumat că nu respecte legea, în încercarea de a fi fideli lui Liviu Dragnea, și să fure semnăturile cetățenilor. Îi vom acționa în instanță“, a conchis președintele USR Dan Barna.