Cornel Zainea: Ioan Deneș este Ministrul Apelor Poluate și al Pădurilor Tăiate

Cornel Zainea: Ioan Deneș este Ministrul Apelor Poluate și al Pădurilor Tăiate

Deputatul USR Cornel Zainea a cerut de la tribuna Parlamentului demisia ministrului Ioan Deneș de la conducerea Ministerului Apelor și Pădurilor.

Discursul integral:

A sosit ora bilanțului pentru nerealizările dumneavoastră la conducerea Ministerului Apelor și Pădurilor. Acestea sunt atât de răsunătoare, încât, ca membru al opoziției, mă văd în postura inedită de a vă reaminti propriul dvs. program de guvernare.

Anul acesta, domnule ministru, ați reușit performanța de a NErealiza trei proiecte majore din programul de guvernare PSD: Strategia Națională Forestieră, Sistemul naţional al perdelelor forestiere de protecție și Programul Naţional de Împădurire. În timp ce 400.000 de metri cubi de lemn sunt furați anual din pădurile României, programul SUMAL, care ar trebui să stea la baza prevenirii furtului de lemn, nu este trecut nici măcar la capitolul “Proiecte în derulare”. Ce se întâmplă domnule ministru cu programul SUMAL? În timp ce jaful din păduri continuă fără opreliști, vă lăudați că ați reușit să împăduriți 6.000 de hectare. Știți care este necesarul României? 3 milioane de hectare. Dar cum ați putea ști, Strategia Națională Forestieră este abia în stadiul de notă de fundamentare!

Dar, dacă nu empatizați cu apele și pădurile, ar fi fost de dorit, în calitate de ministru al unui partid social-democrat, să empatizați măcar cu suferința oamenilor. The winter is coming! domnule ministru, și ne aflăm în pragul unei adevărate crize a lemnului de foc. Oamenii din zonele rurale plătesc prețuri și de trei ori mai mari decât prețul la sursă al lemnului, pentru a se putea încălzi. Nu toți își pot permite aceste costuri, iar mulți vor suferi de frig sau vor fi nevoiți să recurgă la metode ilegale. Ați eșuat lamentabil să luați măsurile necesare pentru ca oamenii să aibă lemne de foc, la prețuri accesibile.

Nici drama miilor de oameni afectați vara aceasta de inundații nu v-a sensibilizat. “Cu natura nu ne putem pune niciodată”, asta le-ați spus cetățenilor rămași fără case, în timp ce le povesteați basme despre investiții de un miliard de euro. Noi am încetat de mult să credem în aceste promisiuni – la această oră nu este aprobat nici măcar un singur proiect pentru infrastructura contra dezastrelor, finanțat prin fonduri europene.

În timpul mandatului dvs., nu s-au făcut deloc progrese în materie de protecție a pădurilor și a apelor. Dimpotrivă, au fost anulate chiar și progresele anterioare guvernării PSD, prin politizarea acestui domeniu și instituirea jafului la nivel național.

Cuvintele de ordine ale mandatului dvs sunt distrugerea și nepăsarea. Vă reamintesc: ați susținut proiectul ce permite extinderea lucrărilor de utilitate publică în ariile protejate, nu ați avut nicio reacție în cazul dezastrelor ecologice din zonele miniere ce ne-au otrăvit apele, ați ordonat schimbări la conducerea Romsilva, politizând și această instituție!

Domnule ministru, încă de când ați fost învestit în funcție, noi cei de la USR am avut reticențe, în principal din cauza lipsei dvs. de expertiză în domeniu și a inițiativelor susținute în trecut. Atunci ne-am întrebat toți cum e posibil să conducă Ministerul Apelor cineva care e de acord cu cianurarea lacurilor! Totuși, Majoritatea PSD-ALDE a decis atunci că oricine are dreptul să primească o șansă. Mandatul dvs. a fost însă atât de dezastruos, încât consider că azi România trebuie să primească o șansă. Aceea de a NU vă mai avea în Guvern. Domnule Deneș, noi, cei de la USR, constatăm că sub conducerea dumneavoastră, ministerul Apelor și Pădurilor devine cel al Apelor Poluate și al Pădurilor Tăiate! Motiv pentru care vă cerem: DEMISIA !