Uniunea Salvați România a depus, miercuri, un proiect de lege care transpune recomandările Comisiei de la Veneția în legile justiției.
Proiectul USR prevede eliminarea restricției libertății de exprimare a judecătorilor și procurorilor, abandonarea definitivă a schemei de pensionare anticipată a magistraților și desființarea secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție.
În condițiile în care Comisia de la Veneția a recomandat reconsiderarea sistemului pentru numirea și revocarea procurorilor de rang înalt, USR a propus ca procurorii șefi să fie numiți și revocați numai cu avizul obligatoriu al Consiliul Superior al Magistraturii. În prezent, avizul CSM este consultativ, iar președintele poate să refuze o singură dată la numire și niciodată la revocare propunerile ministrului justiției.
În ceea ce privește răspunderea materială a magistraților, Comisia de la Veneția a recomandat completarea prevederilor, iar USR a propus ca CSM să ia decizia finală asupra raportului Inspecției Judiciare prin care se stabilește dacă judecătorii sau procurorii au comis erori judiciare cu rea-credință sau cu gravă neglijență. În plus, Ministerul de Finanțe nu va putea să dea în judecată magistrații decât dacă CSM a stabilit că sunt vinovați, printr-o hotărâre care a rămas definitivă.
De asemenea, USR a clarificat motivele de revocare a membrilor CSM și propus reducerea influenței inspectorului șef al Inspecției Judiciare, care în urma modificărilor aduse legilor justiției căpătase superputeri.
Nu în ultimul rând, USR a preluat și alte sugestii ale Comisiei, a reiterat principiul independenței procurorilor și a introdus prevederi de clarificare a motivelor pentru care procurorii pot fi revocați din funcțiile de conducere și de execuție.