Sesizări USR-PNL pe legile privind mini-paradisurile fiscale și repatrierea aurului României

Sesizări USR-PNL pe legile privind mini-paradisurile fiscale și repatrierea aurului României

Uniunea Salvați România a depus, joi, alături de PNL, o sesizare de neconstituționalitate cu privire la legea prin care coaliția PSD-ALDE vrea să creeze pe teritoriul României paradisuri fiscale în beneficiul clientelei de partid. De asemenea, deputații USR au semnat sesizarea de neconstituționalitate cu privire la legea care modifică Statutul Băncii Naționale a României în sensul repatrierii aurului depozitat la Londra.

USR consideră că Legea privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcții edificate pe acestea și anumitor activități economice autorizate, adoptată de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, pe 16 aprilie 2019, încalcă mai multe prevederi din Legea fundamentală, motiv pentru care este în ansamblu neconstituțională.

Este vorba, printre altele, de art. 61 alin. (2) din Constituția României, în condițiile în care în Camera decizională au fost adoptate amendamente care schimbă în mod esențial conținutul juridic al reglementării, fiind astfel încălcat principiul bicameralismului.

De asemenea, legea încalcă dispozițiile art. 138 alin. (5) din Constituția României, deoarece schimbă conținutul juridic al legii în materie fiscală fără a se indica sursa de finanțare a noii cheltuieli bugetare dedusă din acordarea de facilități la plata unor impozite și taxe.

Nu în ultimul rând, legea conține prevederi care încalcă dispozițiile art. 1 alin. (5) coroborat cu art. 35 din Constituția României. Instituirea unui regim fiscal derogatoriu care să încurajeze activitatea economică în zone de tipul ariilor naturale protejate, unde aceste activități economice sunt interzise, încalcă dreptul fundamental al cetățenilor la un mediu sănătos.

Legea adoptată de PSD-ALDE cu sprijinul UDMR reprezintă un act normativ cu dedicație pentru „băieții deștepți” din PSD și din proximitatea partidului, „băieți deștepți” precum cei care au pus mâna pe Insula Belina.

Clientela de partid ar urma să beneficieze atât de scutire de la taxa pe teren și de o cotă redusă de TVA, cât și de alte scutiri și facilități, temporare sau permanente, care vor fi decise, probabil ținând cont de coloratura politică, de autoritățile publice locale. Evident, toate acestea în dispreț total față de românii cinstiți care sunt hăituiți de ANAF și se trezesc că au conturile blocate, uneori pentru datorii de doar câteva zeci de lei, la care Fiscul adaugă dobânzi și penalități uriașe.

Cât despre legea care modifică art. 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul BNR, principala critică vizează absența consultării prealabile a Băncii Centrale Europene, ceea ce echivalează cu încălcarea obligațiilor asumate de România prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și alte norme europene obligatorii.

Semnatarii sesizării consideră că și această lege adoptată de Parlament este neconstituțională în ansamblul ei.