Parlamentarii USR au înștiințat delegația Comisiei de la Veneția de pericolul ascuns în modificările Codurilor penale

Parlamentarii USR au înștiințat delegația Comisiei de la Veneția de pericolul ascuns în modificările Codurilor penale

Senatorul USR George Dircă și deputatul USR Iulian Bulai au participat, joi, la întâlnirea Comisiei speciale a Parlamentului României cu delegația Comisiei de la Veneția, prilej pentru a transmite încă o dată opinia Uniunii Salvați România potrivit căreia Secția Specială pentru investigarea infracțiunilor din Justiție nu trebuie să existe. De asemenea, reprezentanții USR i-au înștiințat, pe scurt, pe partenerii europeni despre efectele dezastruoase pe care le-ar avea asupra sistemului judiciar din România modificările adoptate recent la Codurile penale de majoritatea PSD-ALDE, cu sprijinul UDMR și al minorităților naționale.

Parlamentarii USR au reluat, în cadrul întâlnirii cu delegația Comisiei de la Veneția, argumentele pentru care consideră că Secția specială pentru investigarea magistraților nu trebuie să existe, fiind o instituție creată doar pentru a politiza și mai mult Justiția din România, pentru a-i intimida și amenința pe magistrați.

De asemenea, deși subiectul modificărilor aduse, recent, Codurilor penale de coaliția la putere nu a figurat pe agenda reprezentanților Comisiei de la Veneția, parlamentarii USR au ridicat această problemă, atrăgând atenția asupra pericolului deosebit pe care îl prezintă sutele de amendamente adoptate în scopul favorizării infractorilor, inclusiv a celor care comit infracțiuni cu violență.

În schimb, parlamentarii PSD au transmis informații false reprezentanților Comisiei de la Veneția în încercarea de a argumenta necesitatea Secției speciale pentru investigarea magistraților.

Toate afirmațiile reprezentanților PSD au fost minciuni sfruntate, așa cum ne-am obișnuit deja să prezinte, atât presei, cât și partenerilor europeni. Am fost acuzați de domnul Nicolicea că suntem exclusiv responsabili pentru erorile cuprinse în legile Justiției. A spus că ne-am comportat în mod nerespectuos și că am avut o boxă la care am pus muzică în timpul ședințelor, astfel că social-democrații nu s-au mai putut concentra, motiv pentru care au apărut greșeli în legi, greșeli care au trebuit să fie corectat prin ordonanțe de urgență. În realitate, sunt încercări patetice, jalnice, pentru a justifica urgența care nu avea nicio justificare”, a declarat senatorul USR George Dircă, președinte al Comisiei pentru constituționalitate.

A fost o situație foarte hilară pentru că se vedea naivitatea domnului Nicolicea, un om care se vede ministru al Justiției. Am amintit reprezentanților Comisiei de la Veneția despre disfuncționalitățile instituției Avocatul Poporului și despre protestele magistraților. Cât despre consecințele votului pe modificările la Codurile penale, am invocat, printre altele, reducerea termenelor de prescriere pentru faptele de viol”, a precizat și deputatul USR Iulian Bulai, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

USR consideră că recomandările Comisiei de la Veneția sunt obligatorii pentru legiuitor și trebuie să producă efecte în sistemul judiciar din România. De doi ani și jumătate, sistemul judiciar și magistrații – procurori și judecători – sunt supuși unor atacuri continue. Cel mai nou instrument creat de politicieni pentru a șantaja și intimida magistrații este Secția specială pentru investigarea infracțiunilor din Justiție.

Adevărul despre asaltul continuu al PSD-ALDE asupra sistemului judiciar nu poate fi ascuns, iar partenerii europeni nu pot fi păcăliți de minciunile unor personaje precum Florin Iordache sau Eugen Nicolicea.