Propunerile USR pentru normalizarea relației statului român cu cetățenii săi din Diaspora

Propunerile USR pentru normalizarea relației statului român cu cetățenii săi din Diaspora

Uniunea Salvați România a prezentat, într-o conferință de presă, o sinteză a propunerilor din capitolul „Diaspora” al programului său de guvenare. USR a inițiat, anul trecut, elaborarea primului program de guvernare participativ, la care au putut contribui toți membrii, dar și cetățenii neafiliați politic.  Policy Brief-ul intitulat „USR readuce decența în relația statului cu românii din Diaspora” prezintă cinci direcții principale care vor sta la baza strategiei de guvernare a USR pentru cetățenii din străinătate.

În ultimii ani, toți vechii politicieni care s-au aflat la guvernare au tratat cu indiferență această resursă extraordinară pe care România o are la dispoziție: milioanele sale de cetățeni din străinătate. Guvernarea PSD-ALDE a transformat această indiferență în batjocură și dispreț. Evenimente precum cele din 10 august sunt dovada acestei atitudini.

În această perioadă, a alegerilor europarlamentare, foarte mulți politicieni vorbesc imperativ despre aducerea românilor din Diaspora acasă. Acesta este populism. Românii nu pot fi aduși acasă cu forța de vreun guvern. Un guvern responsabil creează oportunități și condiții în țară, condiții care să facă România atractivă pentru acești cetățeni. Românii care trăiesc acum în Europa sunt tot la ei acasă, UE este casa lor mai mare. Mulți își doresc însă să revină <în casa natală>. O guvernare responsabilă ar trebui să îi ajute. Ceea ce propunem noi este o relație normală, corectă și onestă între statul român și cetățenii săi din străinătate. Dacă avem o asemenea relație, statul român poate începe să valorifice această resursă extraordinară, care nu este utilizată suficient, experiența și expertiza românilor care au avut succes în alte țări. Cu ajutorul expertizei celor mai europeni cetățeni ai noștri, România poate ajunge departe”, a declarat senatorul de Diaspora, Radu Mihail, coordonatorul capitolului “Politică Externă și Diaspora” din propunerea de program de guvernare al USR.

Cele cinci direcții ale strategiei USR de normalizare și de readucere a decenței în relația Diaspora-autorități de la București sunt:

1. Diaspora, prioritate reală în structura administrativă

Unul dintre obiectivele USR pentru guvernare este restructurarea și eficientizarea aparatului guvernamental. Avem unul dintre cele mai stufoase guverne din UE, haotic, ineficient, birocratic. Actualul Minister pentru Românii de Pretutindeni nu are responsabilități și în ceea ce privește măsurile economice sau de reprezentare ale românilor din afara țării, măsuri care sunt elaborate la nivelul altor ministere. În lipsa acestor responsabilități, acest minister este doar o instituție de propagandă politică în comunitățile de români. USR propune încredințarea atribuțiilor de coordonare a politicilor privind românii din Diaspora unui viceprim-ministru, într-o structură guvernamentală optimizată, cu un număr mai mic de portofolii, care coordonează activitatea pe domenii, nu sectoare segmentate.

2. Normalizarea relației administrației, în special cea financiară, cu românii din Diaspora

Această normalizare a relațiilor dintre statul român și cetățenii săi din străinătate trebuie să înceapă acolo unde are loc primul contact – la ghișeele consulatelor și ambasadelor. Una dintre principalele propuneri o reprezintă înființarea de programe speciale de informare a cetățenilor români din Diaspora pentru clarificarea obligațiilor financiare față de statul român.

3. Implicarea românilor din Diaspora în dezvoltarea economică a țării

Propunem extinderea programelor de tip Diaspora Start Up, pe fonduri europene, cu proceduri simplificate de evaluare și acordare, inclusiv pentru tipuri de afaceri nefinanțate în prezent, precum cele din agricultură. De asemenea, o altă măsură fiscală importantă este oferirea a 50% reducere la impozite și contribuții, în primii 3 ani, pentru angajații care se întorc din Diaspora și locuiesc la cel puțin 150 km distanță față de un nou angajator.

4. Implicarea românilor din Diaspora în dezvoltarea vieții sociale și politice a țării

Cetățenii români care locuiesc în străinătate suferă în acest moment de un grav deficit de reprezentare în Parlamentul de la București. Norma de reprezentare prevăzută în Legea pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților prevede o normă de reprezentare, normă a cărei aplicare în circumscripția Diaspora vechii politicieni o prorogă de fiecare dată. Astfel, milioanele de români din Diaspora sunt reprezentați în Parlament de mai puțini parlamentari decât județe depopulate din țară. Propunem ajustarea numărului de parlamentari care reprezintă circumscripția Diaspora la nivelul prevăzut de normele de reprezentativitate din Legea pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților. Vom susține îmbunătățirea sistemului de vot prin corespondență și introducerea votului electronic.

5. Relația cu comunitățile istorice

Etnicii români care locuiesc în acest moment în comunitățile istorice din regiune trebuie sprijiniți atât prin acțiuni diplomatice, dar și prin susținere economică de la București. Românii din Republica Moldova reprezintă un capitol special printre prioritățile de politică externă ale României. Măsurile privind Republica Moldova se vor regăsi într-un Policy Brief dedicat acestui domeniu. Una dintre principalele măsuri de sprijin se referă la înființarea unei linii de finanțare în cadrul RoAid dedicată pentru sprijinirea proiectelor din comunitățile istorice din statele din regiune.

Toate aceste propuneri ale noastre pentru o relație normală, decentă, a statului cu românii din Diaspora sunt posibile cu implicarea fiecărui cetățean, chiar daca el locuiește în țară sau în afară. Iar cea mai puternică implicare în acest moment o reprezintă votul. Diaspora poate spune multe, dar pe 26 mai poate face multe”, a încheiat senatorul USR, Radu Mihail.

Toate propunerile concrete pentru normalizarea relației statului român cu cetățenii săi din Diaspora sunt disponibile AICI.

Propunerile de Capitole din programul de guvernare participativ al USR puse deja în dezbatere sunt disponibile AICI.