Lupta USR a dat rezultate – ursul va rămâne pe lista mamiferelor protejate

Lupta USR a dat rezultate – ursul va rămâne pe lista mamiferelor protejate

Uniunea Salvați România transmite că amendamentul depus de deputații USR Cornel Zainea și Daniel Popescu pentru păstrarea ursului (Ursus arctos) în lista mamiferelor protejate a fost votat astăzi în ședința comună a Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic și a Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

USR a atras atenția încă de la votul din Senat, prin senatorii Allen Coliban și Mihai Goțiu, asupra neregulilor din proiectul de lege pentru modificarea Legii vânătorii, în special a amendamentului introdus la Senat cu o oră înainte de dezbaterea în plen, care prevedea eliminarea ursului (Ursus arctos) din lista de mamifere protejate și includerea lui în cea a mamiferelor cu sezon de vânătoare pentru o perioadă de 5 ani. De asemenea, societatea civilă s-a mobilizat și a depus la Parlament un număr de peste 30.000 de semnături pentru a salva urșii de la uciderea necontrolată.

„După mai multe dezbateri, interpelări și solicitări adresate instituțiilor abilitate, am adoptat mai multe amendamente care au scopul de a îmbunătăți managementul carnivorelor mari și, foarte important, de a limita pierderile de vieți omenești cauzate de atacurile urșilor.
Defrișările iresponsabile, înmulţirea excesivă a urşilor, precum și managementul dezastruos al fondului cinegetic din ultimii 30 de ani au dus la producerea unor atacuri îngrozitoare asupra oamenilor și animalelor domestice. Reamintesc și solicitarea pe care am transmis-o Executivului de a pune în dezbatere o politică responsabilă în ceea ce priveşte partea de management a populaţiei urşilor. Le mulțumesc cetățenilor care mi-au adus la cunoștință pagubele cauzate de atacurile urșilor, în special celor din județele Suceava, Neamț și Maramureș.”,
a transmis deputatul USR Daniel Popescu, membru în Comisia pentru agricultură și silvicultură.

Eliminarea ursului din lista mamiferelor protejate ar fi fost în contradicție cu prevederile Directivei Habitate, așa cum a confirmat și Comisia Europeană într-un răspuns la o întrebare adresată de europarlamentarul USR-PLUS Nicu Ștefănuță. S-ar fi creat astfel un risc de declanșare a procedurii de infringement.USR consideră că este importantă protejarea urșilor, dar în același timp este nevoie de măsuri urgente pentru a nu mai avea pierderi de vieți omenești: „Politicienii responsabili trebuie să protejeze habitatul natural al urșilor, și nu să-l distrugă. Problema urșilor pe care îi vedem din ce în ce mai des coborând în zonele locuite este rezultatul unui sistem corupt, care a închis ochii la tăierile ilegale. Avem nevoie de oameni competenți care să repare efectele managementului defectuos din ultimii ani. Mai departe, e nevoie de soluții și de multă responsabilitate: trebuie să protejăm urșii, dar nu trebuie să mai avem pierderi de vieți omenești.”, a declarat deputatul Cornel Zainea.