USR cere modificări importante la proiectul PNL de alegere a primarilor în două tururi de scrutin

USR cere modificări importante la proiectul PNL de alegere a primarilor în două tururi de scrutin

Uniunea Salvați România solicită Guvernului Orban să facă mai multe modificări la proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, proiect pentru care Executivul își angajează răspunderea. Amendamentele depuse de USR vizează, printre altele, eliminarea cerinței de a avea viză de flotant mai veche de 90 de zile pentru a vota în localitatea de reședință și alegerea președinților de consilii județene în două tururi de scrutin, nu după formula impusă de Guvernul Dăncilă.

Românii trebuie lăsați să voteze, chiar încurajați, și pentru asta luptăm de când am intrat în Parlament. Democrația începe la firul ierbii și este esențial să nu îi punem piedici. Cerem de trei ani revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin ca un prim pas pentru readucerea României pe traiectoria unei democrații funcționale și pentru combaterea corupției la nivel local prin decuplarea baronilor locali de la banul public. E greu de înțeles de ce Guvernul simte nevoia să strecoare într-o lege care urmărește să extindă drepturile oamenilor o restricție care nu rezolvă nimic. Ba, din contră, acționează împotriva spiritului legii”, declară Dan Barna, președintele USR.

Parlamentarii USR urmează să depună mai multe amendamente la proiectul de modificare și completare a Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Toate aceste amendamente sunt în concordanță cu pozițiile susținute de USR de-a lungul timpului și cu proiectele de lege depuse în acest sens, inclusiv cu prevederile inițiativei cetățenești „Oameni noi în politică” de reformă a legislației electorale.

Suntem consecvenți în ceea ce propunem. Sunt lucruri pe care le-am susținut deja prin diverse proiecte legislative sau în cadrul inițiativei cetățenești ’Oameni Noi‘. Sunt pași importanți către procese electorale echitabile și transparente și credem că amendamentele noastre trebuie să aibă susținerea prim-ministrului Orban”, declară senatoarea USR Florina Presadă.

Un prim amendament USR prevede eliminarea condiției de a avea o viză de flotant mai veche de 90 de zile pentru a vota în localitatea de reședință. O astfel de restricție nu poate fi justificată de fenomenul „turismului electoral” în condițiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu, iar principalul efect al măsurii va fi că un număr foarte mare de cetățeni – studenți, tineri în general – nu vor putea vota la alegerile locale.

În plus, norma propusă reprezintă o restricție bazată pe o presupusă rea-credință a alegătorului, care golește de conținut dreptul fundamental de a alege. Cetățenii care intră sub incidența normei vor fi reprezentați într-o localitate în care nu mai locuiesc și pentru care alegerea aleșilor locali nu mai prezintă interes. 

Totodată, textul propus de Guvernul Orban intră în contradicție cu alte prevederi ale legii, potrivit cărora alegătorii cu reședința în respectiva localitate pot solicita primarului înscrierea în Registrul Electoral cu până la 45 de zile înaintea alegerilor.

Tot printr-un amendament, USR solicită reducerea numărului de semnături pentru depunerea candidaturilor la locale. Concret, în loc să fie minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși, așa cum prevede legea în vigoare, să fie minimum 0,5%.

Reducerea la jumătate a numărului minim de semnături necesar pentru depunerea unei candidaturi la funcția de primar și de președinte de consiliu județean, respectiv pentru lista de consilieri locali/județeni se justifică prin dorința cetățenilor României de implicare în politică și de reîmprospătare a clasei politice, demers foarte greu de realizat în condițiile actualei legislații.

USR solicită reducerea la jumătate a numărului de semnături necesare și pentru candidații independenți pentru funcția de consilier, respectiv funcția de primar.

De asemenea, USR cere revenirea la alegerea președintelui de consiliu județean în două tururi de scrutin. Astfel, se creează un proces în urma căruia președinții de CJ aleși devin cu adevărat reprezentativi, deoarece ar avea susținerea a mai mult de jumătate dintre votanții activi ai respectivei comunități și, prin urmare, ar dobândi legitimitatea democratică ce le permite să ia decizii în numele întregii comunități.

Un sistem de vot ar trebui să modereze tensiunile existente în societate. Actualul sistem nu face însă decât să întărească aceste tensiuni dat fiind că:

– pune presiune pe alegător să voteze nu candidatul pe care îl consideră ca fiind cel mai potrivit să-l reprezinte, ci candidatul care ar avea șanse mai mari să câștige;

– descurajează participarea la vot și neîncrederea în sistemul electoral, deoarece legea valorifică prezența mică la vot a electoratului și, astfel, nu se asigură diversitatea întrucât sunt favorizate doar partidele mari.

În plus, modificarea se justifică și prin prisma principiului egalității de tratament al aleșilor locali, raportat la textul de lege deja propus pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Revenirea la alegerea președinților de CJ în două tururi de scrutin este legal posibilă, chiar dacă a rămas mai puțin de un an până la alegeri, întrucât Comisia de la Veneția și Curtea Constituțională permit acest lucru dacă modificările aduse legii electorale lărgesc și nu restrâng drepturile electorale înscrise în Constituție.

Alte amendamente USR vizează simplificarea procedurii de acreditare a observatorilor interni și internaționali.