Dan Lungu: „Până hăt de carte” a donat 14.061 cărți în 3 ani

Dan Lungu: „Până hăt de carte” a donat 14.061 cărți în 3 ani

Proiectul „Până hăt de carte!”, lansat de Dan Lungu, senator USR de Iași, în anul 2017, împlinește la începutul lunii martie trei ani de activitate. Cu acest prilej, Dan Lungu adresează primarilor din județul Iași un îndemn ca aceștia să acorde mai multă atenție bibliotecilor din comunele lor. Totodată, invită toți bibliotecarii, atât cei care activează în bibliotecile comunale, cât și pe cei din bibliotecile școlare, care întâmpină probleme, să îl contacteze la cabinetul parlamentar, pentru a căuta împreună soluții pentru rezolvarea urgentă a acestora.

„În urma acestei radiografii culturale pe care proiectul mi-a oferit șansa să o realizez, am constatat că există o mare lipsă de interes și de implicare a autorităților locale, atunci când vine vorba de bibliotecile și de cultura din satele Moldovei. E drept, am găsit și biblioteci frumoase, bine îngrijite, cu mulți cititori activi, dar am găsit și biblioteci cu pereții gata să se prăbușească, cu depozite de cărți insalubre și nepotrivite sau cu două-trei rafturi alocate printr-o anexă a Primăriei ori a căminului cultural și el gata să se risipească. Invit pe această cale toți primarii din județul Iași să-și aplece atenția către bibliotecile și proiectele culturale din comuna lor și să ia seama la nevoile pe care aceasta le are, pentru a o sprijini. Cultura și educația nu sunt un moft – asta trebuie să înțeleagă toată lumea. De cum ne ocupăm de copiii de azi, așa vom avea țara de mâine.  Acești copii vor crește, vor lucra în instituții, vor lua decizii, se vor implica în administrație și politică. Nu cred că vrem să dăm țara pe mâna unor oameni care nu au citit o carte la viața lor”, a menționat Dan Lungu, Senator USR. Acesta a mai adăugat și faptul că, la trei ani de activitate a proiectului, îndeamnă toți bibliotecarii care întâmpină probleme în activitățile lor să-l contacteze, pentru a căuta împreună cele mai potrivite și urgente soluții.

Până la momentul actual, senatorul USR alături de echipa proiectului au făcut donații pentru completarea fondului de carte în 29 de comune ieșene și în două centre de plasament. Numărul volumelor donate a ajuns astfel la un total de 14.061. Bibliotecile care au primit donații de la începutul acestui an calendaristic sunt cele din comunele Lețcani, Ceplenița, Lungani și Cotnari.

„Anul acesta chiar am adresat și o invitație tuturor bibliotecarilor cu care deja am colaborat – i-am invitat la cabinet, întrucât am primit multe volume de la donatorii ieșeni, pentru a mai completa fondul de carte din bibliotecile lor. Ne-am întristat însă când în multe dintre răspunsuri aceștia ne-au transmis că încă nu au spații de depozitare adecvate, nu au rafturi sau că încă nu s-a găsit o clădire mai potrivită pentru biblioteca lor, în comună”, a mai precizat Dan Lungu.

Proiectul „Până hăt de carte!” continuă, iar ieșenii pot dona în continuare cărți pentru bibliotecile din satele ieșene, la următoarele puncte de colectare: sediul cabinetului parlamentar, cu adresa pe Strada Grigore Ureche, Nr. 3, Bl. Walter Mărăcineanu, Mezanin, Iași, Cafeneaua Noastră și Retro Cafe. Pentru mai multe detalii, aceștia pot contacta membrii echipei proiectului fie prin e-mail, la adresa: [email protected], fie la numărul de telefon: 0725 321 313.