Radu Mihail, Senator USR de Diaspora și membru în Biroul Național al USR, a condus delegația Parlamentului României la Conferința interparlamentară privind Politica Externă și de Securitate Comună și Politica de Securitate și Apărare Comună (PESC/PSAC), organizată la Zagreb în marja președinției croate a Consiliului Uniunii Europene.
”Am avut ocazia să îi reprezint pe cetățenii români din toată Uniunea Europeană la o reuniune în care s-a discutat foarte mult despre viitorul Uniunii Europene, în special în ceea ce privește procesul de extindere. Pentru România, promovarea democrației, a prosperității și a valorilor și principiilor europene este esențială în regiunea noastră. Procesul de extindere și Politica Europeană de Vecinătate sunt două mecanisme fundamentale pentru Uniune”, a declarat senatorul USR de Diaspora.
Printre temele abordate în cadrul conferinței s-au numărat construirea unei Europe puternice și influente în fața provocărilor globale actuale, situația actuală din Siria și Libia, întărirea cooperării la nivel european în domenii cheie precum industria de apărare, rolul femeilor în menținerea păcii și securității și, în mod special, oferirea unei perspective europene credibile și ferme pentru statele din Balcanii de Vest și viitorul Parteneriatului Estic.
În contextul discuțiilor legate de extinderea UE în Balcanii de Vest, Radu Mihail a subliniat importanța demarării rapide a discuțiilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania, în condițiile în care și poziția unor state precum Franța evoluează în această direcție. ”Dacă rapoartele următoare ale Comisiei Europene vor fi favorabile, demararea procesului de aderare pentru Macedonia de Nord și Albania poate fi confirmată. Există încă reticențe în rândul unora dintre statele membre, dar România poate convinge că procesul de negociere în sine aduce beneficii deosebite atât țărilor candidate cât și Europei. Exemplul nostru este elocvent: progresele pe care le-am făcut de la intrarea pe traiectoria aderării și până acum sunt substanțiale, chiar dacă au fost suișuri și coborâșuri. Putem să ne referim, de exemplu, la evolutia în domeniul justiției și a statului de drept, unde am ajuns la nivelul la care am furnizat primul procuror șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, care și-a construit experiența în lupta anticorupție din România, într-un context construit în urma negocierilor de aderare.
Referitor la statele partenere, influența crescândă a Rusiei sau a Chinei în statele vecine UE poate fi contracarată doar cu mai multă implicare europeană și cu exemple de succes. România și celelalte state de la frontiera Uniunii trebuie să își asume un rol ambițios și dinamic. E momentul să arătăm că avem cu adevărat un cuvânt de spus în regiune, în sprijinul eforturilor europene.”, a adăugat Radu Mihail, care este și Vicepreședinte al Comisiei pentru politică externă din Senatul României.
Nu în ultimul rând, senatorul USR Radu Mihail a subliniat că apropierea de Uniunea Europeană, o perspectiva europeană clară, neechivocă și credibilă pentru statele din Balcanii de Vest și unele dintre cele din din Parteneriatul Estic reprezintă cel mai important garant pentru continuarea proceselor interne de reformă, menținerea stabilității și promovarea valorilor, principiilor și standardelor europene în regiune.