Mihai Goțiu, denunț la DNA pentru tăierile ilegale de păduri din Munții Făgăraș

Senatorul USR Mihai Goțiu a depus, astăzi, la Direcția Națională Anticorupție (DNA) un denunț penal cu privire la tăierile ilegale de păduri de pe Valea Topologului, din Munții Făgăraș. Demersul vine după ce, în ultimul an și jumătate, la solicitările lui Mihai Goțiu, fostul ministru al Apelor și Pădurilor a dispus mai multe anchete ale Corpului de control, care au confirmat tăierile ilegale din zonă, fără ca acestea, însă, să fie oprite.

”Documentările pe care le-am făcut în ultimul an și jumătate, împreună cu colaboratorii mei, și răspunsurile oficiale primite după controalele pe care le-am solicitat, arată că nu avem de-a face cu cazuri izolate, ci cu o amplă activitate infracțională, care nu ar fi posibilă fără acoperirea unor funcționari publici, atât la nivel local, cât și la cel al conducerilor de gărzi forestiere și minister. E frustrant și revoltător ca o firmă care a fost prinsă că taie ilegal, să fie găsită în pădure după jumătate de an, continuând să taie tot cu încălcarea legii. Asta pentru că cineva din minister și de la Garda Forestieră Suceava a ”uitat” să-i ridice certificatul de atestare!”, a explicat Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Ape și Păduri din Senat.

”La fel de revoltător a fost să aflu că doi inspectori de la Poliția Vâlcea au refuzat, inițial, să meargă în control pe teren, alături de cei de la Garda Forestieră și Garda de Mediu, iar după ce, în cele din urmă, au participat, nu au semnat procesele verbale de constatare a infracțiunilor și contravențiilor. Culmea, mama unui coleg al celor doi polițiști, tot inspector la IPJ Vâlcea, este administratorul firmei prinse că taie ilegal în pădurea administrată de… tatăl polițistului. Și la fel de grav a fost să aflu că inspectori de la cele două gărzi, care și-au îndeplinit atribuțiile onest, au fost îndemnați să întoarcă privirea, iar dacă nu au făcut-o au fost amenințați și chiar băgați în ședințe disciplinare”, a explicat senatorul USR.

Mihai Goțiu a mai adăugat că împreună cu colegii din USR sunt hotărâți să pună capăt tăierilor ilegale de păduri din România. Parlamentarii USR din comisiile jurice și de mediu sunt într-un stadiu avansat cu finalizarea propunerii legislative prin care să fie înființată o structură specială pentru cercetarea infracțiunilor de mediu, aceasta fiind una dintre prioritățile partidului în actuala sesiune parlamentară.