Firmele care exploatează ilegal sau distrug pădurile riscă să fie închise, în conformitate cu Ordinul de ministru nr. 485/2020, publicat în această săptămână în Monitorul Oficial. Modificările au fost inițiate de senatorul USR Mihai Goțiu și fac parte dintre măsurile pe care ministrul Mediului, Costel Alexe, și le-a asumat, la solicitarea USR, cu ocazia învestirii Guvernului Orban, la sfârșitul anului trecut.
În conformitate cu amendamentele formulate de USR și preluate în totalitate în Ordin, firmele care taie ilegal sau încalcă normele silvice de exploatare își vor pierde certificatul de atestare în baza căruia funcționează pe o perioadă de trei ani, nu doar pentru un an, cum era prevăzut până acum. Mai mult, administratorul sau asociatul într-o firmă căreia i s-a retras certificatul de atestare nu poate să obțină alt certificat pentru o altă firmă la care e administrator ori asociat, pentru aceeași perioadă.
Pentru ca sancțiunea să devină aplicabilă, Gărzilor Forestiere le-a fost redată atribuția de a solicita retragerea certificatelor de atestare în urma controalelor pe care le fac, atribuție pe care o pierduseră în noiembrie 2018, în urma unor modificări efectuate de fostul ministru PSD al Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, influențat de lobby-ul societăților de exploatare forestieră.
În Ordinul 485/2020 a fost preluată și interdicția solicitată de senatorul USR Mihai Goțiu ca persoanele care au fost condamnate penal definitiv pentru fapte de corupție să fie administratori ori asociați în firme de exploatare forestieră, interdicție care exista până acum doar pentru persoane condamnate penal pentru infracțiuni silvice.
„Începând cu anul 2017, legislația – și așa insuficientă – pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri a fost slăbită în mod constant. Operatorii economici care exploatează pădurea, puternic conexați la decizia politică, au dobândit imunitate. Puteau să taie ilegal pădurea ori să o distrugă în voie, fără nicio posibilitate reală de sancționare. Am documentat situații în care societăți sancționate pentru tăieri ilegale le-am regăsit în pădure după doar câteva luni, continuând să taie ilegal. Retragerea certificatului de atestare pentru un singur an nu era o sancțiune reală, ci mai mult un concediu de relaxare. Patronii puteau să plece liniștiți în Safari în Africa, să împuște animale, cum, de altfel, au și făcut, lăudându-se cu ‘trofeele’ omorâte, pe Facebook. Dar, și această posibilitate a dispărut în momentul în care Gărzilor Forestiere care constatau ilegalitățile le-a fost blocat dreptul de a cere retragerea certificatului de atestare”, a explicat Mihai Goțiu.
„De asemenea, ținând cont de importanța pădurilor și de faptul că tăierile ilegale de păduri alimentează cu sume uriașe fenomenul infracțional din România, consider că cineva care a primit o condamnare penală pentru o faptă de corupție nu are ce să caute cu drujba, tocătorul și cu TAF-ul în pădure”, a mai spus senatorul USR.
Măsurile luate prin acest Ordin reprezintă doar o parte din pachetul de modificări necesare pentru a opri tăierile ilegale de păduri din România propuse de parlamentarii USR.
Membrii USR din Comisiile Juridice și pentru Mediu din Parlament am depus, luna trecută, o propunere legislativă de înființare a „DNA-ului Pădurilor”, instituție care să se ocupe expres și în mod specializat de cercetarea infracțiunilor de mediu.
Totodată, senatorul USR Mihai Goțiu a inițiat, și se află în circuit legislativ, o propunere de modificare a definiției materialelor lemnoase din Codul Silvic, pentru a stopa una dintre metodele majore prin care lemnul tăiat ilegal este „albit” în documente (așa-zisa „metodă a lăturoaielor și/sau a tocăturilor”, prin care cantități importante de lemn ies din pădure fără aviz înregistrat în SUMAL).
De asemenea, senatorii USR Mihai Goțiu și Allen Coliban au co-inițiat o propunere legislativă de modificare a Codului Silvic care are ca obiect înăsprirea sancțiunilor în cazul contravențiilor și infracțiunilor din domeniu.
Ținând cont de contextul epidemiei de coronavirus, grupurile parlamentare ale USR au solicitat, ieri, președintelui României, Klaus Iohannis, și prim-ministrului Ludovic Orban, stoparea totală a tăierilor de păduri pe perioada stării de urgență.