Proiectul de lege inițiat de deputatul Cristina Iurișniți privind educația în școli a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Astfel, elevii din România vor putea beneficia, cel puțin o dată pe semestru, de educație pentru sănătate. În vreme ce în țările europene materia este obligatorie, în România opționalul nu a fost realizat în multe școli, iar copiii nu au avut acces la informații corecte, din surse sigure, cu privire la nutriție, sănătate, sexualitate, cu scopul de a încuraja prevenția.
In momentul de față educația pentru sănătate ajunge doar la 10% din copiii României.
Propunerea de modificare a Legii 272/ 2004, cu sprijinul parlamentarilor din tot spectrul politic, arată că:
➡️Organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi orice alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi în domeniul educaţiei sunt obligate să adopte, în condiţiile legii, toate măsurile necesare pentru: derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor;
➡️Derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru sănătate, inclusiv pentru dezvoltarea capacităţilor psiho-emoţionale, a competenţelor sociale şi interpersonale”.
➡️Aceeași lege prevede şi facilitarea accesului la programe de educaţie pentru sănătate pentru toţi elevii înscrişi în învăţământul preuniversitar.
“Având în vedere criza provocată de coronavirus, sănătatea publică trebuie să devină o prioritate pe agenda Guvernului, iar orice formă de pasivitate și de iresponsabilitate trebuie drastic sancționate. Copiii noștri trebuie să fie informați corect cu privire la provocările cu care se întâlnesc în fiecare zi și care le pot afecta sănătatea fizică și psihică. Prevenția este cea mai bună soluție și trebuie învățată încă de pe băncile școlii.”, spune Cristina Iurisniti Deputat USR BN, inițiatoarea proiectului de lege.
Avem încredere că legea USR va schimba, în viitor, numărul minorelor devenite mame sau al avorturilor în rândul tinerelor, și va scădea rata de mortalitate cauzată de lipsa unui comportament alimentar optim și a al consumului excesiv de tutun, alcool, zahăr, grăsimi care duc la apariția bolilor cronice.