La solicitarea senatoarei USR Ramona Dinu, plenul Senatului a pus miercuri pe ordinea de zi, spre dezbatere, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare, proiect care altfel s-ar fi adoptat tacit, pierzându-se toate amendamentele formulate în comisiile permanente ale Senatului.
„Este imperios necesar ca măsurile de sprijinire a persoanelor sau firmelor afectate de actuala criză să fie echilibrate și echitabile, astfel încât ele să ajute pe toți cei care au nevoie și să nu dreneze fără rost resursele financiare necesare repornirii economiei, după ce pandemia se va fi încheiat. Nu trebuie să uităm că și în companiile de utilități, care vor prelua din efortul public de susţinere a persoanelor sau firmelor pe perioada crizei, sunt angajați și aceştia trebuie să-și primească salariile pentru a se întreține pe ei și familiile lor”, a declarat senatoarea USR Ramona Dinu.
Ca urmare a introducerii proiectului de lege de aprobare a OUG nr. 29/2020 pe ordinea de zi a plenului, au fost adoptate și amendamentele propuse de senatoarea USR Ramona Dinu:
a) Acordarea unei bonificații de 10% din volumul total scadent pentru obligațiile fiscale plătite de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a OUG 29/2020 și până la 1 septembrie 2020, dar nu mai devreme de 60 de zile de la încetarea stării de urgență.
b) Federațiile sportive naționale, cluburile sportive, fundațiile și asociațiile să nu fie obligate să solicite certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei pentru a beneficia de amânări la plată pentru serviciile de utilități și chirie.
c) La terminarea stării de urgență, beneficiarii de servicii de utilități care au solicitat amânări la plăți vor putea eșalona sumele de plată, pe o perioadă de 3 luni, fără a li se percepe dobânzi și penalități de întârziere. Prestatorii de servicii de utilități care suportă amânarea la plată vor eșalona debitele restante fără a depăși raportul de 1/3 pe lună şi vor beneficia temporar de facilităţi fiscale proporţionale cu sumele a căror încasare se amână.
d) Indemnizațiile acordate pentru șomajul tehnic nu pot fi urmărite prin executări silite.
f) Pentru pachetele de servicii de călătorie comercializate până la decretarea stării de urgență, agenția de turism organizatoare poate să ofere un alt pachet sau să ramburseze toate plățile, fără întârzieri nejustificate, nu mai târziu de 31/12/2020.
Totodată, plenul Senatului a admis amendamentul care recunoaște caracterul imprevizibil în privința măsurilor luate de autorități în conformitate cu actul normativ care a instituit starea de urgență.