Mihai Goțiu: Susținerea activității partidelor politice este o măsură anti-corupție

Mihai Goțiu: Susținerea activității partidelor politice este o măsură anti-corupție

Senatorii USR au votat pentru respingerea propunerii legislative privind modificarea modului de finanțare a activității partidelor politice și a campaniilor electorale în forma propusă de PMP, pe care o consideră nu numai populistă și menită să readucă în prim plan practicile de cumpărare a influenței în partid și a locurilor eligibile pe listele electorale.  .

USR va susține orice propunere legislativă de transparentizare deplină a modului în care subvenția publică este utilizată de partide și consideră că subvenția acordată partidelor politice este o măsură anti-corupție.

Mihai Goțiu: ”Avem o experiență extrem de tristă legată de ceea ce a însemnat finanțarea privată a partidelor politice. Activitatea politică și campaniile electorale s-au transformat în ”curse ale înarmărilor”, într-o goană disperată pentru obținerea fondurilor necesare activităților partidelor politice și promovării lor. Cumpărarea locurilor eligibile de candidați a devenit o practică generalizată la toate nivelele și în toate partidele. Datoriile, la propriu și la figurat, au generat condiționări imense. Plata și ”răsplata” s-a făcut prin contracte publice câștigate apoi de firmele și persoanele așa-zis ”donatoare” (de multe ori firme donatoare pentru toate partidele) ori prin legi cu dedicație, spre beneficiul imoral și ilegal, strict al celor care au pompat bani în candidați și partide.”

USR a susținut principiul finanțării publice a partidelor, măsură, recomandată, de altfel, și de Comisia de la Veneția. Finanțarea publică trebuie să fie însoțită de transparență și de un control real al cheltuirii banului public în interesul și beneficiul tuturor cetățenilor.

În continuare, puteți citi întreg discursul ținut de senatorul USR Mihai Goțiu în cadrul dezbaterilor din plenul Senatului.

Stimate colege și stimați colegi,

O spun din start:

Subvenția acordată partidelor politice este o măsură anti-corupție. Avem o experiență extrem de tristă legată de ceea ce a însemnat finanțarea privată a partidelor politice. Activitatea politică și campaniile electorale s-au transformat în ”curse ale înarmărilor”, într-o goană disperată pentru obținerea fondurilor necesare activităților partidelor politice și promovării lor.

Cumpărarea locurilor eligibile de candidați a devenit o practică generalizată la toate nivelele și în toate partidele. Datoriile, la propriu și la figurat, au generat condiționări imense. Plata și ”răsplata” s-a făcut prin contracte publice câștigate apoi de firmele și persoanele așa-zis ”donatoare” (de multe ori firme donatoare pentru toate partidele) ori prin legi cu dedicație, spre beneficiul imoral și ilegal, strict al celor care au pompat bani în candidați și partide.

Dacă am ales să iau cuvântul astăzi, la această propunere legislativă, e pentru că am susținut principiul finanțării publice a partidelor încă înainte de a intra în politică, când urmăream politica în calitate de jurnalist și de activist civic și când nu eram și nici nu mă gândeam că o să ajung să fiu vreodată beneficiarul acestei finanțări. Eram însă unul dintre milioanele de cetățeni care pierdeam în fiecare zi din cauza corupției pe care o genera finanțarea privată a politicii. Și, cea mai mare parte a societății civile care urmărea politica a solicitat o asemenea măsură. Măsură, recomandată, de altfel, și de Comisia de la Veneția.

Desigur, această finanțare publică trebuie să vină și cu o transparență și un control real al modului lor de cheltuire în interesul și beneficiul tuturor cetățenilor. Iar dacă cineva se gândește că odată ajuns trezorier la un partid politic își poate cumpăra mașini și case din banii ăștia, atunci să-și asume că-și va scrie memoriile la Jilava ori Rahova, lângă fostul lui șef politic.

Subliniez că acești bani nu sunt din bugetul de alocații al copiilor (cum în mod populist se motivează propunerea legislativă, chiar dacă nu regăsim nimic în acest sens în textul legii), ci pentru a ne asigura că vor fi bani în bugetul de alocații pentru copii, că banii din sănătate nu se pierd în contracte cu firmele care au donat, că vom avea bani pentru educație ori pentru protecția mediului.

Da, subvenționarea activității partidelor politice reprezintă un cost, dar e un cost democratic asumat, pentru a nu plăti unul mult mai mare generat de corupția cu care vine la pachet finanțarea din surse private și netransparente.

USR va vota pentru respingerea acestei propuneri legislative și va susține propunerile legislative de transparentizare deplină a modului în care subvenția publică este utilizată de partide.