Românii vor continua să respire aer poluat din cauza deșeurilor. Legea USR care rezolva problema, respinsă în Parlament

USR acuză PSD și PNL că susțin din Parlament mafia gunoaielor și resping proiectele de lege care pot rezolva problema gropilor de gunoi din țară.

România se află în procedură de infringement din cauza depozitelor neconforme de deșeuri care ar fi trebuit închise încă din 2009, de aceea USR a propus o primă soluție pentru a proteja sănătatea oamenilor și a mediului.

Proiectul de lege al USR care prevedea mărirea distanței dintre gropile de gunoi și așezările umane la 5.000 de metri a fost respins, miercuri, în Parlament cu voturile PSD, PNL și Pro România, UDMR și PMP s-au abținut.

“România este în lumea a treia din punct de vedere al gestionării deșeurilor. În Ilfov ne confruntăm cu o situație disperată, sunt foarte multe zone în care nu mai putem respira din cauza mirosurilor îngrozitoare de la gropile de gunoi. Sunt situații similare și în Brașov, și la Craiova, și în Maramureș, se preconizează o situație similară și în Constanța sau în Suceava. Această lege, practic, introducea o distanțare socială între gropile de gunoi și locuitori.”, a transmis deputatul USR Cornel Zainea, membru în Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic, inițiatorul proiectului.

USR subliniază că în prezent nu există nicio reglementare pentru construirea de gropi de gunoi, doar un ordin de ministru care prevede ca distanța față de localități să fie de 1.000 de metri.

Gropile de gunoi înseamnă poluare din cauza hidrogenului sulfurat care se degajă în aer, și a levigatului, un lichid foarte toxic, care se infiltrează în pânza freatică și în sol. Această poluare  afectează sănătatea populației, turismul, zootehnia, apicultura și economia locală.

“Amplasarea depozitelor de deșeuri în proximitate zonelor de locuit s-a dovedit deja dezastruoasă în multe cazuri. În Bucovina, avem absurdul caz al gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș, depozit amplasat de Consiliul Județean Suceava în varful unui munte, la 790 metri distanță față de satul Valea Putnei, la aproximativ 400 de metri distanță față de locuințele şi cabanele din Pasul Mestecăniș, la mai puțin de 300 metri de calea ferată care face legătura dintre Bucovina și Transilvania și la doar 40 de metri distanţă față de drumul național DN17 și european E58. Legea USR, dacă era adoptată astăzi, ar fi salvat comunitățile locale de experiențe și cazuri nefericite precum cel din Pasul Mestecăniș, județul Suceava.”, conchide deputatul sucevean Daniel Popescu, membru în Comisia pentru agricultură și silvicultură din Camera Deputaților.

Parcursul legislativ al proiectului USR poate fi urmărit aici: cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=17369