Prin votul deputaților PSD, UDMR, Pro România și ai minorităților naționale, dar și cu abținerea deputaților PNL, Camera Deputaților a respins, astăzi, proiectul USR de desființare a Institutului Levantului, sinecură înființată în 2017 de PSD-ALDE, cu sprijinul PNL și UDMR, cu dedicație pentru ex-președintele Emil Constantinescu.
„Noi am inițiat propunerea legislativă pentru că nu considerăm oportună această instituție, acum, în România, pe bani publici. Un referent din această instituție moartă din naștere câștigă mai mult decât un cercetător de la Academia Română. Nu este corect! Cât despre activitățile derulate, iată una dintre ele: Expoziția ’Comori și mărturii ale prețuirii / Minerale‘. Ce legătură are aceasta cu ideea de Levant, cu ideea de spațiu cultural oriental? Apoi, avem un album aniversar de la o vizită de stat importantă de acum 20 de ani. Fără nicio legătură cu Levantul. Mai avem ‘Videoconferință cu foști șefi de state pentru discuții pe obiective de dezvoltare durabilă’. Unde este Levantul în această discuție? CCR a decis că atât legea de înființare a Institutului, cât și legea de aprobare a ordonanței de urgență privind transformarea Institutului în instituție de utilitate publică sunt neconstituționale. Acest Institut a fost creat pentru o singură persoană pentru a-și face un album de memorii din perioada când a primit încrederea oamenilor și a dezamăgit enorm”, declară deputatul USR Iulian Bulai.
În 2019, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a beneficiat de o subvenție de 4,8 milioane de lei, din care 3,4 milioane de lei s-au dus pe salarii. Pentru 2020, a primit de la bugetul de stat 3,71 milioane lei.
Salariul lui Emil Constantinescu, la nivel de secretar de stat, grație ordonanței Guvernului Dăncilă, înseamnă minimum 16.640 lei brut/lună.
Secretarul general al Consiliului științific – care primește 25% din indemnizația președintelui, indiferent de numărul ședințelor la care participă – poate pleca de la 4.160 lei brut fără să participe măcar la vreo ședință.
„Am ajuns să avem mii de autorități, agenții și instituții cu denumiri pompoase, majoritatea nu fac nimic, sunt folosite pentru a da salarii mari pilelor de partid. Toate au bugete precum Institutul Levantului. Adică, suficient de mici cât să zboare pe sub radar, dar tot cresc, de la an la an. Se mai adaugă câte un post, câte un spor și toată lumea e fericită. Toată lumea mai puțin contribuabilii care trebuie să plătească toată risipa aceasta. Reprezentanții Institutului justifică existența instituției printr-o analogie cu un institut din SUA, dar uită să spună că diferența esențială între ce se întâmplă la noi și ce se întâmplă în SUA este că institutul american este finanțat privat, oamenii de acolo nu se duc să cerșească bani de la stat”, declară și deputatul USR Claudiu Năsui.
„PSD și UDMR, prin vorbitorii în plen, au recunoscut că e un hatâr făcut lui Emil Constantinescu. Nici măcar nu s-au mai obosit să pretindă că acest pseudo-institut are vreo misiune academică. Votul de azi vine după ce, săptămâna trecută, prin votul tuturor partidelor în afară de USR, au dat 10 milioane de lei pe an înapoi fake-Academiei Oamenilor de Știință, bani pe care îi tăiase USR la începutul anului. Asta este vechea clasă politică din România: frăția sinecurilor, a privilegilor, a sistemelor clientelare de distribuit bani și resurse de la stat”, precizează și deputatul USR Cătălin Drulă.
Oricât de tare se împotrivesc acum reprezentanții vechii clase politice, USR nu va renunța, iar desființarea sinecurilor va rămâne o prioritate și când va ajunge la guvernare, pentru că România are nevoie de sprijinirea cercetării adevărate, nu de instituții înființate doar pentru a fi populate, pe salarii mari, de clientela de partid.