Victorie în Parlament. Proiectul USR privind prevenția și combaterea violenței cibernetice, adoptat

Proiectul USR, inițiat de deputata Cristina Iurișniți, privind prevenirea și combaterea violenței cibernetice, a fost adoptat, astăzi, în Camera Deputaților cu 295 voturi pentru, 2 contra și o abținere. Legea va merge către președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, după adoptarea tacită din Senat, în data de 19 februarie 2020.

Proiectul USR prevede că violența domestică va include și faptele de hărţuire și amenințările online, și completează Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.

În urma adoptării proiectului USR, violența cibernetică va fi definită ca: hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de informații şi conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite și utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, spera, amenința, reduce la tăcere victima.

„Odată cu evoluția tehnologiei, și a extinderii mijloacelor de comunicare online, violența cibernetică a căpătat o amploare la nivel mondial. Acest tip de violență nu este inclus în legislația românească, de aceea legea adoptată azi vizează recunoașterea noțiunii de violență cibernetică alături de violență fizică, sexuală, psihologică, socială, economică și sancționarea faptelor conform legii 217/ 2003. În categoria hărțuitorilor intră și parteneri, foști parteneri care prin mesaje abuzive online atacă victima prin hărțuire, amenințări online, interceptare de date personale, mesaje instigatoare la ură pe bază de gen. Din păcate, am văzut cu toții zilele acestea faptele vloggerului Colo, urmărit de 850.000 de tineri, care a instigat la violență asupra femeilor cu scopul de a umili, amenința și de a reduce la tăcere victima. Trăim într-un secol digitalizat și avem nevoie de acest tip de legi care să protejeze fetele și femeile, în special”, a declarat explicat Cristina Iurisniți, președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților, inițiatoarea modificării legislative.

Cristina Iurișniți subliniază că, deși la nivelul României există doar cifre aproximative cu privire la amploarea acestui fenomen, la nivel european, realitatea arată necesitatea acestei modificări deoarece:

• 45% dintre victimele violenței domestice au raportat existența unei forme de abuz online în timpul relației lor.
  • 48% au raportat că au fost hărțuiți sau abuzați de fostul partener odată ce părăsise relaţia.
  • 75% au raportat îngrijorarea că poliţia nu a ştiut cum să răspundă cel mai bine la abuzul online sau la hărțuire.
  • 70% dintre femeile care au fost victimele violenţei cibernetice au prezentat cel puţin o formă de violenţă fizică și/sau sexuală.

„Proiectul este în acord cu Convenția de la Istanbul și cu noua agendă globală 2030. Odată promulgată această inițiativă, sper ca instituțiile statului să se mobilizeze și responsabilizeze pentru acțiuni esențiale precum campanii naționale de informare. În spaţiul virtual agresorii au acces la victimă în permanenţă, fără restricţii, ceea ce potențează efectele negative ale violenței, iar propagarea rapidă a mesajelor prin reţelele de socializare, dublată de audiența extinsă la care agresorii pot dobândi acces în mediul online duc adesea la traume de neimaginat ale victimelor”, conchide deputatul USR Cristina Iurișniți.

Legea USR pune în mișcare instituții și ministere precum Ministerul Muncii, Ministerul Tehnologiei Informației și comunicațiilor, care stabilește, promovează și bugetează programe destinate unei game largi de utilizatori pentru alfabetizare digitală.

Parcursul legislativ al proiectului poate fi consultat aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=18108