Astăzi, senatorii României au avut ocazia să scrie istorie prin adoptarea proiectului de lege USR de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu – DIIM (DNA-ul Pădurilor), dar votul a fost amânat o săptămână. Senatorii au decis retrimiterea legii în comisie, cu 118 voturi pentru și 13 împotrivă, pentru că vor eliminarea unui buget pentru acțiuni privind organizarea și constatarea infracțiunilor flagrante.
“Structura DNA-ului pădurilor, propusă de USR, preia multe puncte din modul de organizare al altei structuri funcționale și care și-a dovedit eficiența, DIICOT. Din acest motiv, ni se pare bizar tertipul găsit de câțiva colegi parlamentari pentru retrimiterea inițiativei la comisii, referitor la fondul necesar organizării flagrantelor (Art. 20). Acest fond se regăsește și în mecanismul de funcționare al DIICOT, nu a ridicat probleme în dezbaterile anterioare din comisii și pare a fi un pretext doar pentru a întârzia adoptarea acestei legi, de care problemele de mediu majore ale României au atâta nevoie.”, transmite senatorul USR Allen Coliban, președintele Comisiei pentru Mediu, inițiator al proiectului de lege.
USR își exprimă încrederea că proiectul de lege va trece din nou de comisiile de specialitate iar săptămâna viitoare va ajunge la vot final în Senat. Pe această cale, facem un apel către toți parlamentarii, de la toate partidele, să susțină proiectul de lege USR care va face din protejarea mediului o prioritate pentru România.
”Mafia Pădurilor a căpătat păsuire de o săptămână, dar legea va trece, iar oamenii vor avea ocazia să vadă, la vot, cine e pe statele de plată ale celor care distrug pădurile, apele și aerul țării, și cine îi reprezintă, cu adevărat, pe toți cetățenii și interesele lor legitime. Cine se gândește doar la interesul și buzunarul personal, și cine la viața sănătoasă a copiilor și nepoților noștri”, transmite senatorul USR Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, inițiator al proiectului de lege.
Proiectul USR de înființare a unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, “DNA-ul pădurilor”, ar urma să fie o structură specializată de parchet, pe modelul DIICOT, care să aibă în competență investigarea infracțiunilor de mediu, și a cărei activitate va fi prezentată Parlamentului, periodic, prin rapoarte.
Propunerea legislativă a fost depusă în data de 9 martie 2020 în Parlament și a fost inițiată de parlamentarii USR din Comisiile pentru Mediu și Juridice: Stelian Ion, Silviu Dehelean, Daniel Popescu, Cornel Zainea, George Dircă, Mihai Goțiu și Allen Coliban.