Senatorii USR au votat pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali

Senatorii USR au votat pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali

Senatorii USR au votat în favoarea prelungirii mandatelor autorităților administrației publice locale, propunere legislativă care s-a aflat azi în dezbaterea plenului Senatului.

În intervenția sa la dezbateri, senatoarea USR Florina Presadă a subliniat că prelungirea mandatelor aleșilor locali în acest moment reprezintă singura soluție pentru a se evita un haos în administrația publică locală.

Cu toate acestea, Florina Presadă a subliniat că, în ceea ce privește organizarea alegerilor locale, se impune ca perioada strângerii de semnături să fie mai lungă, deoarece partidele care își adună în mod corect semnăturile, în stradă, vor fi nevoite – în contextul situației post-pandemie – să petreacă mai mult timp pentru a convinge oamenii să semneze listele de susținere.

Iată, în continuare, discursul integral al senatoarei USR Florina Presadă, în plenul Senatului:  

” Stimate colege, stimați colegi,

Suntem puși în fața unei situații absolut excepționale în ultimii 30 ani – în acest an nu avem alegeri locale organizate la termen din cauza unei pandemii.

Soluții legislative pentru a răspunde corect acestei situații au existat, dar, din păcate, PSD a preferat să se joace și cu acestea, deși miza a fost și este uriașă. Din această cauză, am ajuns la ceea ce Curtea Constituțională a numit „paralelism legislativ”, și deci, la soluții neconstituționale.

Suntem în al unsprezecelea ceas și avem pe masă o soluție legislativă pentru una dintre problemele pe care le ridică imposibilitatea organizării alegerilor locale la termen, și anume prelungirea mandatelor aleșilor locali și stabilirea decidentului datei alegerilor locale. Parlamentul e suveran, el decide cine decide. Azi va decide că, în mod excepțional, Parlamentul va stabili prin lege data alegerilor locale din 2020.

Și în al doisprezecelea ceas, Parlamentul va decide și data alegerilor locale din acest an.

USR va vota pentru propunerea legislativă de față pentru că în acest moment este singura opțiune pe care o avem pentru a nu trimite administrația publică locală în haos.

Cu toate acestea, ne dorim ca toate partidele parlamentare, și mai ales Guvernul, să ia în calcul extinderea perioadei necesare strângerii semnăturilor pentru candidaturi, chiar dacă numărul acestor semnături a fost redus la jumătate. Cei care vor strânge pe bune aceste semnături au nevoie de timp pentru a convinge oamenii în stradă să se oprească și să semneze, ceea ce prezintă un anumit risc epidemiologic. E nevoie de mai mult timp decât de obicei pentru acest demers.

Avem încredere că noi toți ne dorim ca toate operațiunile electorale și pre-electorale să se desfășoare în cele mai bune condiții de siguranță sanitară.”