Daniel Popescu: Închiderea fabricilor de lapte de la Floreni și Vatra Dornei, încă o lovitură grea pentru economia locală

Parlamentarul sucevean Daniel Popescu, ales deputat în Circumscripția nr. 43 – Diaspora, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură și industrie alimentară, a reacționat în termeni fermi față de hotărârea închiderii fabricilor de lapte din Floreni și Vatra Dornei, arătând că decizia va afecta negativ economia locală. Potrivit deputatului USR, situația nefericită de la Floreni și Vatra Dornei reprezintă una dintre consecințele faptului că nu există transparență cu privire la facilitățile de care beneficiază sau ar trebui să beneficieze marii investitori în relația cu statul român prin autoritățile locale și județene. De asemenea, statul român nu este un partener real al antreprenorilor și nu se asigură că investitorii străini își vor respecta angajamentele.

Reacția deputatului USR Daniel Popescu vine ca urmare a anunțului făcut de grupul francez Lactalis privind încetarea activității de producție la fabricile de lapte din Floreni şi Vatra Dornei. Potrivit reprezentanților companiei, decizia a fost luată după epuizarea tuturor încercărilor de eficientizare a activităţii în cele două fabrici, iar angajaţii afectaţi de măsura concedierii colective vor primi compensaţii salariale.

Însă, pentru parlamentarul sucevean Daniel Popescu, măsurile de compensație nu rezolvă adevărata problemă, anume că autoritățile, și în mod deosebit cele locale și județene, nu sprijină în mod real investitorii.

„În urmă cu o săptămână, în țara Dornelor a fost organizată o vizită la nivel de prim-ministru, fiind prezent și ministrul agriculturii. Din păcate, acum vedem că, în realitate, a fost doar un demers de pre-campanie electorală, de spălare a imaginii și sprijin politic pentru președintele actual al Consiliului Județean Suceava – domnul Gheorghe Flutur, cu toate că baronul din Bucovina se face vinovat de criza gravă de sănătate din județ, numărul mare de decese în rândul sucevenilor infectați cu noul coronavirus,  dar și pentru situația economică precară din județul nostru.” a afirmat Daniel Popescu.

În opinia deputatului USR, situația nefericită de la Floreni și Vatra Dornei arată că nu există transparență cu privire la facilitățile de care beneficiază marii investitori în relația cu statul român prin autoritățile locale și județene. În general, aceștia beneficiază sau ar trebui să beneficieze de facilități fiscale, de scutiri în ceea ce privește plata impozitelor, de suport financiar la investiții de infrastructură etc., care să-i sprijine în continuarea și dezvoltarea activității.

Potrivit deputatului USR,  Ministerului Muncii, prin Inspectoratul Teritorial de Muncă ar trebui să facă un control amănunțit cu privire la respectarea prevederilor contractuale în situația disponibilizarilor.

Închiderea fabricilor de la Floreni și Vatra Dornei ne arată că guvernanții și aleșii locali nu țin seama de securitatea alimentară, care este la fel de importantă ca securitatea energetică. De pe urma deciziei de închidere a fabricilor vor suferi fermierii, și așa grav afectați de prețurile foarte mici la lapte, dar și comunitatea locală: o mulțime de locuri de muncă dispar peste noapte, un brand renumit are de suferit și un întreg lanț de productie local nu mai funcționează. De asemenea, autoritățile locale pierd venituri din taxe și impozite,” a continuat deputatul sucevean.

În acest context, Daniel Popescu susține că este absolută nevoie de transparentizarea condițiilor în care unii investitorii (mai ales străini) devin jucători mari pe piața serviciilor alimentare din județul Suceava. În egală măsură, potrivit deputatului USR, este imperativă promovarea unor forme asociative care ar permite producătorilor locali să negocieze prețuri mai bune pentru materia primă pe care o furnizează – laptele, carnea, fructele de pădure etc. În acest fel pot fi evitate situațiile care afectează economia locală și care au consecințe asupra securității alimentare a județului.