Senatoarea Florina Presadă, propunere legislativă pentru organizarea alegerilor locale în două zile

Senatoarea Florina Presadă, propunere legislativă pentru organizarea alegerilor locale în două zile

Senatoarea USR Florina Presadă a depus, vineri, o inițiativă legislativă pentru organizarea alegerilor locale de anul acesta în două zile.

Senatoarea propune modificarea Legii nr.135/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020 astfel încât procesul de votare să se poată extinde pe perioada a două zile.

În condițiile în care votarea s-ar realiza doar într-o singură zi, procesul de votare ar fi serios îngreunat și întârziat ca urmare a măsurilor de distanțare socială atât în interiorul secției cât și în afara ei.

Aceasta ar putea afecta negativ prezența la vot, care va scădea semnificativ, lipsind procesul de alegere a reprezentanților autorităților locale de reprezentativitate și legitimitate, mai ales că alegerea primarilor și a președinților de consilii județene se realizează într-un singur tur.

Conform inițiativei USR, alegerile ar urma să aibă loc sâmbătă, 26 septembrie 2020 și duminică, 27 septembrie 2020, în fiecare dintre aceste zile, votarea urmând să înceapă la ora locală 7:00 și să se încheie la ora locală 21:00.

„Avem nevoie de toate aceste lucruri cât mai curând pentru un vot în siguranță pe 27 septembrie. Sunt lucruri pe care și le doresc și românii, așa cum arată un sondaj recent. 63% dintre simpatizanții tuturor partidelor și-au exprimat interesul pentru mai multe zile de vot pentru securizarea procesului de vot în pandemie, iar 82% dintre românii cu drept de vot cer creșterea numărului secțiilor de votare, aproximativ 75% dintre simpatizanții tuturor partidelor exprimându-și această preferință.”, transmite senatoarea USR Florina Presadă.

Votul pe mai multe zile a fost deja practicat pentru diaspora la alegerile prezidențiale, precum și în cadrul a două referendum-uri, iar evaluările arată că sistemul a funcționat. Guvernul este dator să asigure toate condițiile de natură organizatorică pentru ca un număr cât mai mare de români să își poată exercita dreptul de a vota, în siguranță.

De asemenea, inițiativa legislativă depusă de senatoarea USR are în vedere ca partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale și organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale să poată nominaliza pentru o secție de votare, în calitate de delegați ai acestora, persoane diferite pentru fiecare zi de votare, în scopul facilitării participării acestor delegați la procesul electoral.