Tentativa disperată a socialiştilor moldoveni de conservare a controlului asupra Republicii Moldova nu are sorți de izbândă

Tentativa disperată a socialiştilor moldoveni de conservare a controlului asupra Republicii Moldova nu are sorți de izbândă

Alianța USR PLUS consideră că tentativa disperată a socialiştilor moldoveni de conservare a controlului asupra Republicii Moldova nu are sorți de izbândă, voința cetățenilor moldoveni exprimată prin vot va fi respectată şi apărată.

În cursul zilei de ieri, 3 decembrie 2020, cu încălcarea procedurilor legislativului moldovean și a Constituției Republicii Moldova, parlamentarii socialiști și cei controlați de Ilan Șor, au votat mai multe legi controversate: aprobarea politicii fiscale care include multe portite pentru corupție și creșteri de taxe pentru cetățeni, excluderea Preşedintelui Maia Sandu din procesul decizional privind Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, acesta urmand a fi controlat doar de ei prin parlament.

De asemenea, au mai fost adoptate o serie de reglementări cu privire la statutul și folosirea limbii ruse în republica Moldova, cu privire la bugetul de stat pe anul 2021, a fost modificată legea antipropagandă astfel încât buletinele TV de știri propagandistice rusești să poată fi din nou recepționate în Republica Moldova și s-au acordat puteri sporite regiunii autonome găgăuze (denumită UTA Găgăuză).

Ca peste tot în Europa de Est, marionetele Moscovei sunt disperate, însă nu au învățat nimic din eșecurile recente. Vremea lor a trecut, folosirea unor metode de punere a cetățenilor în fata faptului împlinit nu face decât să amintească de evenimente din România când adoptarea unor reglementări împotriva voinței cetățenilor în stilul „noaptea ca hoții” nu a avut rezultate. Nu va avea nici în Republica Moldova rezultatul aşteptat de ei.

Cetățenii Republicii Moldova deja au reacționat ieri printr-un protest spontan față de cele întâmplate, și a fost anunțata o altă mare manifestație pentru duminică, ora 11:00, în Piața Marii Adunări Naționale. Parlamentarii forțelor pro-europene au contestat deja legile respective la Curtea Constituțională.

Ne vom asigura că și Parlamentul European va avea o reacție rapidă și solidă la această încercare de a pune o nouă piedică parcursului european al Republicii Moldova. Atât Dacian Cioloş, președintele grupului Renew Europe, Dragoş Tudorache – raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, cât și restul europarlamentarilor USRPLUS vor pune acest subiect pe agenda instituțiilor europene.