Fără legi în interesul infractorilor! Senatorii USR PLUS au respins două proiecte de modificare a Codurilor penale

Fără legi în interesul infractorilor! Senatorii USR PLUS au respins două proiecte de modificare a Codurilor penale

Senatorii USR PLUS din Comisia de Constituționalitate și Comisia Juridică din Senat au votat „pentru” respingerea a două proiecte de lege (L 238/2018 și L 239/2018) care ar fi modificat radical Codul Penal și Codul de Procedură Penală în favoarea infractorilor. Inițiativele legislative, depuse și susținute de PSD și ALDE, au fost declarate neconstituționale în ansamblul lor și au revenit la reexaminare în Senat, în urma deciziei nr. 466 din 29 iulie 2019 a CCR.

Cele două proiecte de lege s-au aflat, marți, pe ordinea de zi a sedinței comune a celor două comisii și au fost adoptate, cu majoritate de voturi, rapoarte de respingere. Senatorii PSD și AUR s-au abținut la vot.

„Azi, începem procedura prin care închidem asaltul de aproape 1.500 de zile pe care PSD și infractorii care au gravitat în jurul acestui partid l-au dat împotriva Justiției. E meritul tuturor celor care, în stradă sau în Parlament, s-au făcut scut pentru Justiție în cei patru ani în care Dragnea și Tăriceanu au încercat să strâmbe legile în favoarea infractorilor. Nu este nicio mirare că PSD și AUR s-au abținut la un vot care ar fi trebuit să fie pur formal și să recunoască faptul că aceste proiecte de lege sunt în afara Constituției!”, declară Simona Spătaru, senator USR PLUS, vicepreședinte al Comisiei Juridice.

Legislatura trecută, parlamentarii USR au depus, împreună cu parlamentari PNL, două sesizări de neconstituţionalitate, arătând că, prin respectivele proiecte de lege, erau aduse peste 300 de modificări „nocive” Codului penal şi Codului de procedură penală, iar Curtea Constituțională a declarat proiectele ca fiind „neconstituționale in în ansamblul lor” prin Decizia nr. 466 din 29 Iulie 2019.