Mihai Badea, președintele Comisiei Juridică, de disciplină și imunități din Camera Deputaților, a fost prezent, miercuri, la videoconferinţa cu vicepreşedintele Comisiei Europene Vera Jourova unde s-a discutat raportul MCV pe 2020.
Mihai Badea a subliniat că în cele aproape 3 luni de la învestirea noului Parlament, sistemul judiciar a înregistrat progrese semnificative.
Redăm integral discursul deputatului Mihai Badea:
„Stimată doamnă vicepreședinte, stimați colegi deputați și senatori, stimați invitați,
Sunt onorat să particip la această reuniune și vă mulțumesc pentru invitația pe care mi-ați adresat-o. Formațiunea politică din care fac parte, USR PLUS, a susținut activ la Bruxelles implementarea Mecanismului general în domeniul statului de drept, prin cei 8 europarlamentari, membri ai grupului Renew Europe din Parlamentul European.
Începând din 2007, anul aderării la Uniunea Europeană, România și Bulgaria au beneficiat de o monitorizare asemănătoare din partea Comisiei Europene, prin intermediul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Cu toate că evoluția sistemului judiciar și a combaterii corupției ar fi putut fi mult mai rapidă, în special dacă nu ar fi existat regresele din perioada 2017 – 2019, situația actuală este semnificativ mai bună decât cea din urmă cu 14 ani.
Din păcate, evenimentele relativ recente din cadrul Uniunii Europene ne-au arătat că democrația și statul de drept sunt valori pentru a căror menținere trebuie să acționăm în permanență și pe care nu ne putem permite să le considerăm ireversibile de la sine. În aceste condiții, analizarea anuală a unor parametri în toate cele 27 de state membre, precum și luarea unor măsuri în situația constatării de abateri și nereguli, sunt esențiale pentru bunul mers al uniunii.
La data de 21 decembrie 2020 a fost validat noul legislativ al României, iar actuala coaliție majoritară și-a asumat prin programul de guvernare comun îndeplinirea tuturor recomandărilor pe care Comisia Europeană le-a enunțat în cadrul MCV. În cele aproape 3 luni care au trecut s-au înregistrat progrese semnificative, printre care menționez următoarele:
- adoptarea de către Comisia juridică a Camerei Deputaților a rapoartelor de respingere a celor două controversate proiecte de lege privind modificarea și completarea Codului penal și Codului de procedură penală, care urmează să fie supuse votului plenului camerei decizionale săptămâna viitoare;
- inițierea de către Guvern a unui proiect de lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, care va fi dezbătut chiar mâine în ședința Comisiei juridice a Camerei Deputaților;
- prorogarea de către Guvern a aplicării dispozițiilor legale privind constituirea completurilor de judecată de apel din 3 judecători, urmată de promovarea de către parlamentari a unei propuneri legislative de abrogare a acestei măsuri.
De asemenea, Ministerul Justiției elaborează un pachet de legi ale justiției, cu consultarea instituțiilor din sistemul judiciar, a organismelor europene competente și a societății civile, precum și două proiecte de lege privind punerea în acord a Codului penal și a Codului de procedură penală cu deciziile Curții Constituționale.
În concluzie, perspectivele unor evoluții pozitive în perioada următoare sunt foarte bune și îmi exprim speranța că o parte dintre acestea vor putea fi incluse în raportul privind anul 2021.”