Inițiativă USR PLUS pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități pe plajă și în apă

Inițiativă USR PLUS pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități pe plajă și în apă

Senatorul USR PLUS Remus Negoi a depus o inițiativă legislativă menită să asigure accesul facil al persoanelor cu dizabilități pe plaje, precum și un număr minim de șezlonguri de plajă, lângă luciul de apă. În schimb, în funcție de numărul de șezlonguri rezervate, utilizatorii vor beneficia de reduceri la chiria plătită către administratorul plajei.

Conform inițiativei, operatorii economici sau administrațiile publice locale care dețin sau gestionează plaje amenajate pentru agrement vor rezerva pentru persoanele cu dizabilități 4% din numărul total, dar nu mai puțin de 2 șezlonguri pe primul rând spre luciul apei, pe toată durata sezonului estival și vor amenaja o cale de acces către acestea, potrivită scaunelor rulante. Amenajările de acces vor fi efectuate din materiale ecologice, ușoare, astfel încât să nu existe un impact negativ asupra mediului înconjurător.

Amenajarea accesului pentru persoane cu dizabilități va facilita și accesul părinților cu copii în cărucior, precum a vârstnicilor care se deplasează ajutați de bastoane.
 
Este nevoie să corelăm reglementările Uniunii Europene cu legislația noastră. Este imperios necesară facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități pe plajele din România și încurajarea participării și integrării în societate, depline și efective, prin acordarea de locuri rezervate, accesibile persoanelor cu dizabilități și însoțitorilor lor. În acest moment, plajele din România nu sunt conforme Deciziei nr. 48/2010 a Consiliului Uniunii Europene”, declară senatorul USR PLUS Remus Negoi.
 
În România nu există alei special amenajate care să permită accesul persoanelor cu dizabilități care ar dori să meargă la plajă. Mai mult, accesul la luciul de apă al persoanelor cu dizabilități este deosebit de dificil, în foarte puține cazuri fiind amenajate căi de acces pentru ei. Segmentul agrement pare să fie ieșit complet din preocupările autorităților când este vorba despre accesul persoanelor cu dizabilități, deși Legea 446/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap stipulează că beneficiază de drepturi și în ceea ce privește „petrecerea timpului liber, acces la cultură, sport, turism”.

Este de remarcat și faptul că mulți turiști străini ocolesc litoralul românesc tocmai datorită lipsei infrastructurii pentru accesul pe plajă pentru persoanele cu dizabilități sau a cărucioarelor pentru copii.