USR PLUS: Prin modul în care a adoptat PNDL 3, Florin Cîțu a ales să calce în picioare justiția și să legitimeze furtul din banii românilor

Prin modul în care a adoptat PNDL 3, Florin Cîțu a dat dovadă astăzi de un abuz marca OUG 13 și a legitimat furtul din banii românilor.

Florin Cîțu a arătat, din nou, că interesul propriu de partid este mai important decât interesul românilor, în condițiile în care traversăm o criză pandemică.

USR PLUS a făcut o analiză a proiectului care arată clar că PNDL 3 este doar o continuare a PNDL 2 (creația lui Liviu Dragnea) în ceea ce privește risipa banilor și lipsa de transparență în alocarea lor. Niciun amendament USR PLUS nu a fost adăugat în proiect, o nouă dovadă că PNDL 3 nu s-a dorit în niciun moment să fie altceva decât o pușculiță pentru partide.

În primul rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, prevede aceleași tipuri de investiții, acordate nu în funcție de nevoile punctuale locale ale oamenilor, ci în funcție de interesele firmelor de partid. USR PLUS a propus ca alocarea banilor să fie făcută în funcție de niște indicatori clari.

În al doilea rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, nu stabilește niște criterii clare în aprobarea investițiilor. USR PLUS a propus ca proiectele să fie aprobate în urma unei evaluări independente și profesionalizate.

În al treilea rând, PNDL 3, la fel ca PNDL 2, nu prevede niciun fel de criteriu în stabilirea costurilor, ceea ce înseamnă prețuri umflate, stabilite la liber arbitru. USR PLUS a propus introducerea de costuri unitare maximale, prin raportare la lucrări similare, iar sumele ce depășesc aceste costuri unitare să fie suportate din bugetul propriu al beneficiarului.

În al patrulea rând, PNDL 3 prevede, la fel ca PNDL 2, ca banii pentru proiecte să fie date din pixul unui ministru, adică așa cum a făcut și Dragnea. USR PLUS a propus o evaluare independentă și transparentă a propunerilor de investiții, accesibilă publicului.

În forma actuală, PNDL 3 va fi cel mai mare jaf din banii românilor.

USR PLUS îi solicită premierului Florin Cîțu, care nu mai are legitimitatea să continue în această funcție, să își dea demisia.