Raport de admitere în Senat pentru legea „Vreau să plătesc taxe online”

Raport de admitere în Senat pentru legea „Vreau să plătesc taxe online”

Propunerea legislativă USR PLUS prin care instituțiile publice să fie obligate să accepte și plata online a impozitelor, taxelor, amenzilor și a altor obligații de plată a primit raport favorabil în Comisia de buget-finanțe a Senatului. Proiectul, depus în luna mai 2021 de deputații USR PLUS Brian Cristian și Viorel Băltărețu, va ușura viața cetățenilor, prin acces la beneficiile tehnologiilor moderne și prin economie de timp și resurse, dar va contribui substanțial și la o colectare mai rapidă și eficientă a impozitelor și a taxelor.

România este pe ultimnul loc între statele membre ale UE la capitolul servicii publice digitale, conform Indicelui Economiei și Societății Digitale, publicat anual de către Comisia Europeană. Digitalizarea administrației publice e una dintre prioritățile asumate de USR PLUS. Mă bucur să putem, și prin această inițiativă, să aducem mai aproape de concretizare acest obiectiv foarte important pentru confortul cetățenilor și eficientizarea colectării taxelor. Progresul înregistrat în circuitul acestei legi e umbrit de votul de abținere dat de PNL în comisie. Mă întreb: e o prioritate pentru PNL digitalizarea serviciilor publice și aducerea României în era modernă, alături de celelalte state UE? Sper ca, la votul de săptămâna viitoare din Senat, PNL să arate că își dorește o îmbunătățire a vieții cetățenilor, fie că locuiesc la oraș, sat sau în străinătate”, declară deputatul USR PLUS Viorel Băltărețu.

Proiectul USR PLUS modifică Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, iar termenul de implementare a măsurilor este de maximum 6 luni de la data intrării în vigoare a legii.

Instituțiile publice vor putea decide asupra soluției implementate, în condițiile în care există pe piață și funcționează cu succes numeroase aplicații. Spre exemplu, Ghiseul.ro, platformă dezvoltată și administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, ușor accesibilă și la costuri minime pentru instituțiile publice. Pot fi utilizate și alte soluții software, în paralel sau nu cu Ghiseul.ro, după modelul Primăriilor Baia Mare sau Cluj, care oferă plata online și direct prin pagina web proprie.

Avantajele pentru cetățeni și pentru companii sunt numeroase:

  • află ușor ce taxe au de plătit
  • nu trebuie să se deplaseze la ghișeu
  • informațiile pe platformă sunt disponibile 24 / 7
  • plătesc cu cardul printr-un simplu click

Ne dorim ca toate instituțiile publice să fie înscrise pe platformă. Astfel, cetățenii își vor putea vedea toate taxele și impozitele de plătit, la orice administrație. Mai mult, trebuie să rezolvăm, în viitorul apropiat, și problema înrolării și plății cu cardul din străinătate, solicitată îndelung de românii din diaspora”, mai precizează deputatul Viorel Băltărețu.