Cristian Ghinea demontează trei fake news-uri legate de PNRR, inclusiv unul referitor la majorarea pensiilor

Fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea demontează trei fake news-uri vehiculate în ultima perioadă în contextul negocierilor dintre PNL, PSD și UDMR pentru formarea noului guvern.

Primul fake news se referă la existența unei anexe secrete la PNRR. „Totul e public, documentul legal este la Comisie (tabel de jaloane si ținte pe 700 de pagini) și la MIPE (același tabel spart pe 15 componente plus narativele la fiecare). Plus anexele publicate anterior – toate. E în limba română totul. PSD, nu mai inventați anexe secrete, totul e acolo, puneți mâna și citiți”, declară Cristian Ghinea.

Al doilea fake news se referă la consultanța pe care o tot invocă PSD ca motiv de modificare a PNRR. „Consultanță nu e, e asistență tehnică acolo unde au cerut ministerele că nu se pricep și Comisia a acceptat. De pildă, Ministerul Energiei a cerut pentru strategia pentru hidrogen și pentru legislația ulterioară. Dacă Marcel Ciolacu zice că nu e nevoie și că face Ministerul Energiei singur, ok, sa facă și banii ăia se vor reloca la jumătatea implementării. Eu am scos multe cereri de asistență tehnică, au rămas doar cele argumentate și unde chiar nu există expertiză în ministere. Poate are PSD experți în hidrogen și facem economie”, precizează fostul ministru.

Cât privește intenția de limitare a consultanței la 3% vehiculată de PSD, Cristian Ghinea arată că, pe forma aprobată, toate liniile de asistență tehnică nu se apropie nici măcar de 1%.

Al treilea fake news privește pensiile. „Evident că se pot mări pensiile și cu PNRR. Se face un algoritm statistic la nivel de lege. Crește punctul de pensie. Ce punem în formulă e decizia noastră: inflație, creștere economică, alți indicatori, ponderea dintre ei. Românii trebuie sa știe pe această formulă cât crește punctul de pensie. La dată fixă și pe baza statistică. Avem o marjă maximă de 9,4% din PIB. E loc de creștere. Nu e loc de creștere din burtă. Aici e problema și de asta se zvârcolesc la negocieri. A zis Marcel Ciolacu acum o săptămână că trebuie să crească cu 30%. Apoi, s-au mai calmat, vor 11%. PNL le explică că nu e loc de atât. Și are dreptate. Dar și PNL vine cu procent din burtă, mai mic. Domnilor, nu știu cum să vă explic asta delicat, așa că o zic direct: bateți câmpii! Nu e de dreapta sau de stânga în funcție de procent. Nu e de dreapta sau de stânga să puteți decide din burtă sau nu. E despre responsabilitate versus minciună populistă. Pensiile românilor nu mai trebuie să depindă de negocierile dintre voi. Ce faceți voi acum este exact mecanismul care ne-a adus aici: creșteri incerte, când și când, scoase din burtă, pe calcule politice. Și este fix ce nu mai trebuie să se întâmple, după PNRR. Pensiile trebuie să crească predictibil, pe formulă statistică. În lege: crește punctul de pensie pe formula X. La dată fixă, anual sau bianual. Românii să știe cum le este punctul de pensie. Deci, negociați formula statistică, vedeți ce loc aveți în buget și măriți punctul de pensie. Da, trebuie să faceți niște alegeri. Așa e la putere, resursele sunt finite”, declară Cristian Ghinea.

Fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene reamintește și faptul că România a reușit să negocieze PNRR astfel încât să nu presupună creșterea vârstei de pensionare. „Guvernul spaniol nu a reușit să evite creșterea vârstei obligatorii de pensionare în PNRR. Eu am reușit. Nu este în PNRR. Dacă se duce Marcel Ciolacu la Bruxelles și redeschide capitolul pensii din PNRR, poate se întoarce cu surprize”, mai afirmă Cristian Ghinea.